Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Djurtransportör frias trots att 3 900 kycklingar dog

Djurtransportör frias trots att 3 900 kycklingar dog
Foto: Zianko Mikalai/Shutterstock

En djurtransportör har frikänts från djurplågeri trots att nästan 4 000 kycklingar kvävdes till döds under en transport i Skåne 2015.

Det var i februari 2015 en djurtransport åkte från Halland till Skåne med 6 000 kycklingar. När transporten kom fram till Malmö hade 3 900 av kycklingar dött. En veterinär vittnade i rättegången i Halmstad tingsrätt om att det saknades tillräcklig ventilation i trailern och att burarna var felplacerade. Kycklingarna hade därför kvävts till döds till följd av extremt värmeslag.

Åklagaren menade att åkaren begått gärningen med uppsåt eller grov oaktsamhet och yrkade på fällande dom för djurplågeri skriver Laholms Tidning. Den ansvariga för djurtransporten erkände att han både saknade tillstånd för att transportera djur och att fordonet inte var godkänt – men ändå blev det en frikännande dom. Tingsrätten gör bedömningen att i och med att transportören stannat till för att kontrollerat kycklingarna har han visat intresse för deras välbefinnande och att han därför inte ska dömas för djurplågeri.

I en rättegång rörande en hund i en varm bil gjordes däremot en helt annan bedömning

Källa

3800 kycklingar dog – transportören frias, Laholms Tidning, 21 september 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

25 september 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem