Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Domstol slår fast: fel av Malmö stad att skjuta svan

Foto: Shutterstock

I april förra året sköt Malmö stad en svan som störde kanotister och båtar som passerade förbi. Men att skjuta djur bara för att de är olägliga är inte en bra anledning ansåg Djurens Rätt då - och nu håller Förvaltningsrätten med och slår fast att beslutet att skjuta svanen var fel.

Historien om svanfamiljen kom att engagera och skapa mycket ilska över hur vårt samhälle behandlar djur. Är det en tillräckligt bra orsak att döda ett djur för att människor ska kunna paddla kanot på just det stället? Bevisligen inte.

Knölsvanen sköts medan hans partner ruvade på åtta ägg. Anledningen var att svanen ansågs störa personer som åkte förbi i kanot eller båt.

Beslutet att skjuta svanen togs av länsstyrelsen i Skåne, men kom att kritiseras av bland annat Djurens Rätt och även överklagas. Och nu har Förvaltningsrätten gett kritikerna rätt: beslutet att skjuta svanen var fel, det rapporterar Sydsvenskan.

I domslutet skriver rätten svanen uppvisade ett naturligt beteende i sitt försvar av boplatsen och att det inte fanns risk för olyckor eller några rapporter om några allvarliga incidenter. Beslut om skyddsjakt ska tillämpas mycket restriktivt skriver Förvaltningsrätten och anser därmed att beslutet att skjuta svanen i Malmö i april förra året var fel.

Djurens Rätts verksamhet finansieras av gåvor och medlemskap. Med din hjälp kan vi informera allmänheten om djurens situation och skapa opinion. Vi kan påverka de som har makt att förändra.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

21 oktober 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem