Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

En halv miljon färre djur – köttkonsumtionen minskar

Foto: Shutterstock

Oavsett om det är en pandemi-effekt, ett ihärdigt kampanjande för kycklingarna eller en fortsatt grön omställning så är det tydligt att köttkonsumtionen minskat i år jämfört med samma period förra året. När Djurens Rätt räknat om Sveriges förbrukning av ton kött till antal individer, ser det också positivt ut. En halv miljon, eller ungefär 550 000, färre individer konsumerades under första halvåret 2020.

Merparten av antalet landlevande djur som äts i Sverige är kycklingar. Deras mindre storlek jämfört med andra djur gör att det krävs många fler individer för samma mängd kött. Det innebär också att även en liten minskning i konsumtionen eller den totala förbrukningen av kycklingkött sparar många liv. 

I procent ser minskningen av kycklingkött per person liten ut, 1,4 %, men utslaget på hela befolkningen förbrukades över 470 000 färre kycklingar och 60 000 färre grisar jämfört med samma period året innan. Glädjande nyheter för alla vi som arbetar för att djur ska slippa lida.

 – Det är otroligt glädjande att över en halv miljon individer sluppit födas upp i köttindustrin för svenskars konsumtion. Vi på Djurens Rätt jobbar hela tiden för att inspirera fler att gå över till en mer växtbaserad kost och vi hoppas att den här minskningen kommer fortsätta resten av året. Fler får upp ögonen för att köttindustrin är problematisk inte bara rent etiskt utan även när det kommer till klimat- och smittskyddsperspektiv, säger Moa Richter Hagert, kommunikationschef på Djurens Rätt.

Mer information om hur Djurens Rätt räknat och analyserat tidigare statistik över köttförbrukning går att läsa här. 

Det finns många och goda skäl till att välja bort djuren från tallriken. Beställ inspirationsmagasinet Välj Vego! helt utan kostnad så får du tips på hur du gör.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

3 september 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem