Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Så många djur äter svensken per år

Så många djur äter svensken per år

Hur många djur äts egentligen av en genomsnittlig svensk varje år? Frågan är både lätt och svår att besvara. Det korta svaret är att en genomsnittlig svensk äter nästan 17 landdjur, varav 15 (14,9) är kycklingar, varje år.

Statistiken över djurkonsumtion kommer från Jordbruksverket1 och visar förbrukad mängd per person och år. Djurens Rätt har räknat om detta till djurindivider, för att visa på hur många djur (och inte kilo) det handlar om. I tabellen kan du även se det ungefärliga antalet individer som dödas i mjölk- och äggindustrin.

 

Tabell över antal djurindivider per år

Vad som inte syns i tabellen är antalet fiskar och skaldjur som svenskar äter. Detta beror på att sådan statistik inte finns. Enligt våra beräkningar handlar det dock om minst 230 individer per person och år som enbart går åt för den fisk som svenskar äter. Det är alltså fisk- och skaldjurskonsumtionen som behöver minska mest för att spara flest individers liv. Läs mer här.

Många kycklingar äts per år

När det gäller landlevande djur som dödas för människors konsumtion är det flest kycklingar som dödas. År 2018 åt den genomsnittlige svensken 14,9 kycklingar vilket är 88 % av alla landlevande individer som varje person äter i Sverige varje år. Notera att det här är hur många som äts genomsnittligt, de som faktiskt t.ex. äter mycket kycklingkött äter nog fler individer per år eftersom det är många som inte äter kyckling alls.

Näst flest landlevande individer får sätta livet till för svenskarnas äggkonsumtion. Detta för att det dödas en tuppkyckling för varje äggläggande höna som kläcks.7 Läs mer om tuppkycklingarna här. 

Därtill bör tilläggas att kycklingar och hönor troligen har de sämsta liven i livsmedelsindustrin enligt en rapport.

Den största mängden animaliska produkter som konsumeras i Sverige är mejeriprodukter. Men precis som med alla andra animaliska livsmedel ses en minskning för de senaste åren i hur mycket sådant svenskarna äter.

Animaliekonsumtionen minskar

Mycket tyder på att animaliekonsumtionen minskar kraftigt i Sverige vilket syns i Jordbruksverkets statistik. Detta beror bland annat på att vi svenskar blir mer medvetna och väljer bort animaliska produkter till förmån för växtbaserade.

Om befolkningen ökar brukar också animaliekonsumtionen öka, men under 2018 vände den trenden när det gäller ätna individer. Fortfarande åt dock alla svenskar gemensamt ca 171 miljoner individer år 2018. Och då är inte fiskarna, skaldjuren eller insekterna medräknade.

Antal miljoner individer 2016-2018

Källor:

  1. Jordbruksverket. Marknadsbalanser för kött, mjölk och ägg. Sidan besökt 2019-05-07.
  2. SCB Animalieproduktion (statistik för 2017 & 2018).
  3. Holmenjakt Statistik Slaktvikt (för 2017 & 2018) för slaktvikt vilda djur.
  4. Sametinget Statistik Renslakt (för 2017 & 2018) för slaktvikt renar.
  5. Jordbruket i siffror. Fascinerande fakta om mjölkkor och mjölkföretag 1987-2017. Sidan besökt 2019-05-07.
  6. Förbrukad mängd delat med årsproduktionen gånger två eftersom det i praktiken dödas en tjurkalv för varje mjölkko som föds.
  7. Årsproduktionen är beräknat på att ett ägg väger 60 gram och att den genomsnittliga hönan i äggindustrin lägger ett ägg om dagen. Förbrukad mängd delat med årsproduktionen för en höna dubblas eftersom det dödas en tuppkyckling för varje äggläggande höna som föds.
Anna Harenius

Anna Harenius | Etolog

6 december 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem