Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Så många djur äter svensken per år

Så många djur äter svensken per år

Hur många djur äts egentligen av en genomsnittlig svensk varje år? Frågan är både lätt och svår att besvara. Det korta svaret är att en genomsnittlig svensk äter fler än 17 landdjur, varav hela 16 (15,6) är kycklingar, varje år.

Statistiken över djurkonsumtion kommer från Jordbruksverket1 och visar förbrukad mängd per person och år. Djurens Rätt har räknat om detta till djurindivider, för att visa på hur många djur (och inte kilo) det handlar om. I tabellen kan du även se antalet individer som dödas på grund av mjölk- och äggindustrin.

Tabell över antal djurindivider som svensken äter

I det senaste numret av Djurens Rätt (4-2018) visade vi en tabell över antalet djur som den genomsnittliga svensken äter per år. Här visar vi en uppdaterad version.

Vad som inte syns i tabellen är antalet fiskar och skaldjur som svenskar äter. Detta beror på att sådan statistik inte finns. Enligt våra beräkningar handlar det dock om minst 230 individer per person och år som enbart går åt för den fisk som svenskar äter. Det är alltså fisk- och skaldjurskonsumtionen som behöver minska mest för att spara flest individers liv. Läs mer här.

När det gäller landlevande djur som dödas för människors konsumtion handlar det främst om att kycklingkonsumtionen behöver minska. År 2017 åt den genomsnittlige svensken 15,6 kycklingar vilket är nästan 89 % av alla landlevande individer som varje person äter i Sverige varje år. Notera att det här är genomsnittligt, de som faktiskt t.ex. äter mycket kycklingkött äter nog fler individer per år eftersom det är många som inte äter kyckling alls.

Näst flest individer får sätta livet till för svenskarnas äggkonsumtion. Detta för att det dödas en tuppkyckling för varje äggläggande höna som kläcks7. Läs mer om tuppkycklingarna här. Därtill bör tilläggas att kycklingar och hönor troligen har de sämsta liven i livsmedelsindustrin enligt en ny rapport.

Den största mängden animaliska produkter som konsumeras i Sverige är mejeriprodukter. Men precis som med alla andra animaliska livsmedel ses en minskning för de senaste åren i hur mycket sådant svenskarna äter.

Mycket tyder på att animaliekonsumtionen minskar kraftigt i Sverige vilket syns i Jordbruksverkets statistik. Under veckan nåddes vi av den glada nyheten att köttkonsumtionen redan har minskat mer under de första nio månaderna under 2018 än under hela 2017. Detta beror bland annat på att vi svenskar blir mer medvetna och väljer bort animaliska produkter till förmån för växtbaserade. 

Källor:

  1. Jordbruksverket. Marknadsbalanser för kött, mjölk och ägg. Sidan besökt 2018-12-06.
  2. SCB Animalieproduktion (för 2016 & 2017).
  3. Holmenjakt Statistik Slaktvikt (för 2016 & 2017) för slaktvikt vilda djur.
  4. Sametinget Statistik Renslakt (för 2016 & 2017) för slaktvikt renar.
  5. Jordbruket i siffror. Fascinerande fakta om mjölkkor och mjölkföretag 1987-2017. Sidan besökt 2018-12-06.
  6. Förbrukad mängd delat med årsproduktionen dubblas eftersom det dödas en tjurkalv för varje mjölkko som föds.
  7. Årsproduktionen är beräknat på att ett ägg väger 60 gram och att den genomsnittliga hönan i äggindustrin lägger ett ägg om dagen. Förbrukad mängd delat med årsproduktionen för en höna dubblas eftersom det dödas en tuppkyckling för varje äggläggande höna som föds.
Anna Harenius

Anna Harenius | Etolog

6 december 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem