Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

En miljon svenskar vill äta mer vego i jul

Vegansk janssons. Foto: Melina Reid

Den vegotrend som enligt många har övergått till en permanent förändring i vad vi äter märks nu även i julmaten. Mer än en miljon svenskar tror att de kommer äta mer vego i jul jämfört med förra året.

När Djurens Rätt under november bad opinionsföretaget Novus fråga svenskarna om vego till jul var det mer än en miljon svenskar (12 procent) som svarade att de tror att de kommer äta mer vego under julen 2019 än under julen förra året.

– Det är en förändring som inte minst är bra för djuren - bara till jul slaktas 350 000 grisar för att bli julskinka. Det är något som allt fler reagerar mot och väljer bort, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Bland kvinnor svarade nästan var fjärde att de tror att de kommer äta mer vego i jul än förra året. I åldern 18-29 svarade var tredje tillfrågad det. Förändringen märks också extra starkt i Stockholmsområdet där var fjärde 08:a tror det blir mer grönt på årets julbord.

– Det borde inte längre förvåna att andelen som väljer vego ökar. Vi har kunnat se hur vegotrenden har blivit en permanent förändring som syns överallt, bland konsumenter och i handeln, säger Francesca Vilches 

För dig som väljer vego i jul har Djurens Rätt samlat julen bästa veganska recept - god julmat som är bra för alla.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

13 december 2019

jul

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem