Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

EU på väg att skärpa reglerna mot växtbaserade mejeriprodukter

Foto: Shutterstock

Sedan 2013 får inte begrepp som mjölk, smör, ost och yoghurt användas om växtbaserade produkter i EU - det är därför det står havredryck på förpackningen istället för havremjölk. Nu ska reglerna skärpas ytterligare och en växtbaserad yoghurt ska inte få beskrivas som ”yoghurtliknande” och ett växtbaserat margarin inte säljas som "ett alternativ till smör”.

I förra veckan skrev vi om hur EU-parlamentet röstade ner ändringsförslag 165, som hade inneburit att vegoburgare och vegokorv inte längre skulle få kallas detta i EU. Men i samma omröstning röstade parlamentet för ett förslag som ytterligare begränsar växtbaserade mejeriprodukter.

I omröstning den 23 oktober röstades ändringsförslag 171 igenom, vilket innebär inskränkningar för hur växtbaserade mejeriprodukter får säljas och marknadsföras. Får parlamentet som de vill blir "imitation eller anspelning” på komjölksprodukter förbjudet.

Fortfarande är det oklart vad omröstningen kommer innebära i praktiken och resultatet ska förhandlas vidare innan det blir lag. Men enligt Växtbaserat Sverige, en sammanslutning av företag inom den växtbaserade sektorn, försämrar förslaget konkurrensvillkoren för växtbaserat mejeri och kan sakta ned skiftet till mer växtbaserat, ett skifte som har fördelar för såväl klimatet, hälsan som djuren.

Blir förslaget lag innebär det att en växtbaserad dryck inte längre får kallas ”mjölkfri” eller ”laktosfri” då detta skulle anspela på en mejeriprodukt gjord på komjölk. Det skulle också bli förbjudet att sälja dessa produkter i förpackningar som liknar komjölksförpackningar, och det blir inte tillåtet att beskriva havremjölkens klimat- och hälsofördelar jämfört med komjölken.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

26 oktober 2020

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem