Djurens Rätt
14 January 2022

EU-parlamentariker: ta ställning mot de långa, riskfyllda djurtransporterna

Som Djurens rätt tidigare rapporterat om blev resultatet av omröstningen i EUs djurtransportkommitté ANIT den 2 december en besvikelse. Kommittén antog ingen rekommendation om att det behöver införas regler om transporttider på max 8 timmar för vuxna nötdjur, grisar och får och max 4 timmar för fjäderfän och kaniner. Inte heller antogs någon rekommendation om ett förbud mot export av levande djur till länder utanför EU.

I nästa vecka har EU-parlamentet chans att anta skarpare skrivningar, när omröstningen sker på torsdagen. Inför omröstningen har parlamentarikerna möjlighet att lägga fram ändringsförslag, förslag som går längre än vad ANITs rekommendationer gör.

– EU-parlamentarikerna har nu en möjlighet att med tydlighet deklarera att det måste bli ett slut på de hemska djurtransporterna som trots larmrapport efter larmrapport fortgår. Två mycket viktiga delar i det är att rösta för en maximal transporttid på 8 timmar utan undantag och för ett förbud mot export av levande djur till länder utanför EU, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Trots att omröstningen i ANIT i december blev en besvikelse på flera viktiga punkter, innehöll resultatet också positiva delar, som en uppmaning om att EU måste arbeta för att skapa nödvändiga förutsättningar för att ställa om till att transportera genetiskt material och kött istället för levande djur till avel och slakt, rekommendationer om begränsningar i transport av dräktiga och unga djur samt skrivningar om att det behövs regler för att garantera djurvälfärden för alla djur som transporteras, inklusive fiskar, fåglar, hästar, katter och hundar.

Efter omröstningen i parlamentet i nästa vecka, är det upp till EU-kommissionen att ta resultatet vidare. Parlamentets medskick blir viktigt i den process som pågår med att ta fram ny djurskyddslagstiftning på EU-nivå, inklusive nya djurtransportregler. Under år 2023 ska ett nytt förslag på djurskyddslagstiftning presenteras.

Fram till den 21 januari kan du säga din mening genom att fylla i en enkät om EUs djurskyddslagstiftning. Här visar vi hur du kan fylla i den.
 

Linda Björklund

Linda Björklund

Sakkunnig
Dela: