Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Fler än 35 000 personer vill se en djurskyddsminister i Sveriges regering

Camilla Bergvall utanför Sveriges riksdag

Söndagen den 11 september, samma dag som riksdagsvalet ägde rum, avslutades Djurens Rätts namninsamling för ett inrättande av en djurskyddsminister och en expertmyndighet för djurskydd. Nu har de 35 198 namnen lämnats över till statsministerkandidaterna inför regeringsbildandet.

Djurens Rätt har överlämnat 35 198 namnunderskrifter till de båda möjliga statsministerkandidaterna Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. Någon av dessa kommer få chansen att bilda en regering den kommande mandatperioden. Även om alla namn från riksdagsvalet ännu inte är räknade så lutar det åt en majoritet för högersidan, men för säkerhets skull har Djurens Rätt lämnat över namnen till de båda möjliga statsministerkandidaterna. Djurens Rätt gläds åt att så många som 35 198 personer skrivit under för ett stärkt djurskydd i Sverige.

Att så många vill se en djurskyddsminister i regeringen visar återigen att djurskydd är en viktig fråga för svenska folket. Jag vill verkligen tacka alla som engagerat sig för att lyfta djurens röst i valrörelsen och som skrivit under namninsamlingen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Namninsamlingen handlar om att det inte finns någon minister eller myndighet med ett prioriterat ansvar för välfärd för de djur som lever sina liv i djurfabriker. Som det varit hittills så har ansvaret för djurskyddsfrågor legat på landsbygdsministern och på en myndighet som tillhör Näringsdepartementet. Detta leder till ett dubbelt ansvar som är svårt att kombinera. Allt för ofta ser vi att djurskyddsfrågor prioriteras ner och att de frågor som får plats är de som bara skrapar på ytan för att inte utmana djurfabrikernas ekonomiska intressen. Detta trots att det finns mycket att göra för att kunna kalla svenskt djurskydd för världens bästa.

En djurskyddsminister och tillhörande myndighet skulle lyfta djurens perspektiv till politisk nivå. Här kan kunskap samlas, idéer utvecklas och underlag skapas för välgrundade beslut som säkerställer ett starkt djurskydd i Sverige. Det är dags att djurskyddet får den prioritet som frågorna förtjänar och som svenska folket vill se, säger Camilla Bergvall.

Djurens Rätt hoppas nu att den blivande statsministern lyssnar på svenska folket och inrättar en djurskyddsminister i regeringen - för ett stärkt djurskydd i Sverige. Och arbetet slutar inte här; Djurens Rätt kommer att fortsätta att påminna regeringen om att verka för en djurvänlig politik, precis som vi gjort sedan 1882.

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i vårt arbete.

Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund | Samhällspolitisk chef

12 september 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem