Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Förbud mot att äta hundar och katter föreslås i Kina

Foto: Shutterstock

Kina är på väg att ta bort hundar och katter från den lista som reglerar vilka djur som får födas upp för att bli kött. Förlaget är en positiv signal om att den rådande situationen kring covid-19 kan medföra nödvändiga förändringar kring hur vi behandlar djur runt om i världen.

Förslaget från det kinesiska jordbruksministeriet innebär att hundar och katter skulle tas bort från den lista som reglerar vilka djur som får födas upp för att bli kött, pälsar eller användas i medicinskt syfte i Kina. Förslaget presenterades i förra veckan, ett definitivt beslut förväntas den 8 maj. Hundar och katter fanns tidigare med på listan rapporterar tidningen Expressen.

Orsaken till förändringen är enligt ett uttalande från jordbruksministeriet allmänhetens oro kring hur djuren behandlas och en växande medvetenhet kring djurskydd. Samtidigt är det ovanligt att hundar och katter äts i Kina och nästan 100 miljoner hundar och katter hålls redan idag som familjedjur i landet.

Beslutet är ett tecken på att Kinas påverkas av omvärlden och att förändring är möjligt skriver organisationen Humane Society International i en kommentar. Organisationen menar att flera positiva steg för djuren har tagits i Kina den senaste tiden.

Den rådande covid-19-pandemin har satt strålkastarljuset på kopplingen mellan hur vi håller djur och spridningen av virus mellan djur och människor. Många experter menar att en förändring är nödvändig, både gällande djurmarknader i länder som Kina samt  den globala storskaliga djurindustrin.

De marknader, som stängdes i Kina i samband med covid19-utbrottet, har nu öppnats igen. Skriv under uppropet till Kinas ambassad om att vi inte kan ha marknader med levande djur!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

14 april 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem