Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Fortsatta brister på Kronfågels slakteri - skållar levande kycklingar

Foto: Shutterstock

Sedan i maj har otaliga rapporter om brott mot djurskyddslagen figurerat i media. Samtliga på ett och samma slakteri, som hanterar flest djurindivider i hela Sverige. Nya uppgifter för september tyder på att bristerna inte är åtgärdade hos Kronfågel och att kycklingar fortsatt lidit.

Livsmedelsverket besöker Kronfågels slakteri i Valla oftare med tanke på de stora brister företaget haft. Kontrollrapporter från september tyder på att bristerna inte åtgärdats, vilket innebär att kycklingar har fortsatt att skållas levande. Skrämmande menar Foodmonitor, som var först med att rapportera om uppgifterna. Mycket tyder på att Kronfågel AB inte klarar av att följa djurskyddslagstiftningen, och skulle behöva fler påföljder.

– Jag är mycket upprörd över att höra om fortsatta brister i djurskyddet, som nu pågått i nästan ett år hos Kronfågel, utan att myndigheterna har kunnat stoppa slakten. Problemen på Kronfågel tyder på inbyggda systemfel, som har mer med den fabriksartade hanteringen av levande individer än på att enskilda människor gör fel. I väntan på åtgärder mot företaget måste vi andra sluta att äta kycklingar och välja vego, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det här har hänt

I november 2020 upptäckte Länsstyrelsen allvarliga djurskyddsbrister vid en kontroll av Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Nästan ett år senare fortsatte Kronfågel att bryta mot djurskyddslagstiftningen.

Under 2022 vill Djurens Rätt visa upp hur kycklingarna har det i djurfabrikerna på bio! Men för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Bidra till vår crowdfunding idag - för att så många som bara möjligt ska få se hur kycklingarna har det.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

5 oktober 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem