Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Gilla grisar på riktigt - EU-bidrag ska inte gå till ökad griskonsumtion!

Foto: krumanop/Shutterstock

Kampanjen "Gilla gris" och 27 miljoner kronor ska få unga i Sverige att äta fler grisar. Orimligt att EU-medel går till en ökad köttkonsumtion anser Djurens Rätt.

Kampanjen "Gilla gris" drivs av branschorganisationen Svenskt kött och den danska motsvarigheten Landbrug & Fødevarer och finansieras med nästan 27 miljoner kronor av EU-medel. Syftet med bidraget är att få 18-29-åringar i Sverige och Danmark att äta fler grisar, mot bakgrunden att allt fler unga idag väljer vego istället för kött. Kampanjen ska pågå under tre år.

Djurens Rätts Moa Ranum intervjuas i P3 Nyheter om att EU-bidrag går till ökad griskonsumtion och konstaterar det självklara: för den som verkligen gillar gris är det bästa att inte lägga grisar på tallriken.

– En ökad konsumtion av grisar är negativt ur flera olika perspektiv, inte minst ur grisarnas, och det är orimligt att våra pengar, genom EU-bidrag, går till att fler grisar slaktas. EU borde satsa mer på en omställning till mer vego, något som istället är positivt ur flera olika perspektiv, inte minst ur grisarnas, säger Moa Ranum.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

25 juli 2019

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem