Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Glädjande beslut från EU-parlamentet: en vegoburgare är fortsatt en vegoburgare i Europa

Foto: Shutterstock

Ändringsförslag 165 - som skulle inneburit att en vegoburgare inte längre får kallas vegoburgare - röstades ner när EU-parlamentet idag röstade om EU:s gemensamma jordbrukspolitik. En seger för det sunda förnuftet, för djuren, klimatet och för konsumenterna, anser Djurens Rätt.

Alldeles nyligen röstade Europaparlamentet om EU:s gemensamma jordbrukspolitik och inför beslutet fanns en stor oro kring ändringsförslagen 165 som skulle innebära kraftiga restriktioner och förbud på välanvända produktnamn såsom vegokorv och vegoburgare.

Men idag röstades ändringsförslaget ner i europaparlamentet.

- Omröstningen är en seger för det sunda förnuftet och för konsumenten. Det finns inget problem här, växtbaserade produkter måste redan vara tydligt märkta, ingen förväxlar en växtbaserad korv med en baserade på kött. Beslutet hade enbart gjort det svårare för den konsument som vill välja vego, säger Sebastian Wiklund, politisk chef på Djurens Rätt.

- Hade ändringsförslaget gått igenom hade det inneburit långtgående inskränkningar från EUs sida i ländernas självbestämmanderätt och riskerat försvåra och fördröja den viktiga utvecklingen mot ett hållbart jordbruk och mot mer växtbaserat i enligt med ambitionen i the European Green Deal, säger Sebastian Wiklund.

Djurens Rätts upprop mot förslaget hade inför omröstningen samlade in mer än 30 000 namnunderskrifter och i ett öppet brev hade Djurens Rätt tillsammans med organisationerna Djurskyddet Sverige, Sveriges Konsumenter och Vi Konsumenter uppmanat de svenska EU-parlamentarikerna att rösta mot ändringsförslagen.

Däremot röstades ändringsförslag 171, som innebär ytterligare inskränkningar för växtbaserade alternativ till mejeriprodukter genom att förbjuda beskrivningar såsom “yoghurt-stil”, igenom. Bland annat Växtbaserat Sverige, en sammanslutning av företag inom den växtbaserade sektorn, har uttryckt stor bekymran för det ändringsförslag som röstades igenom.

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Genom ditt stöd kan vi fortsätta göra skillnad för djuren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

21 oktober 2020

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem