Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Global kampanj lanserad mot Best Western

Global kampanj lanserad mot Best Western - uppmanas slopa burägg

I dag har Djurens Rätt, tillsammans med koalitionen Open Wing Alliance, inlett en global kampanj mot hotellkedjan Best Western International. Syftet är att få företaget, samt hotellkedjan Hilton Worldwide, att upphöra med användningen av burägg. Tillsammans har de två kedjorna närmare 10 000 hotell runt om i världen.

Best Western, med över 4 000 hotell världen över varav ca. 100 i Sverige, har hittills endast valt bort buräggen i Frankrike. Hilton Worldwide med sina runt 5 200 hotell har sagt nej till ägg från hönor i burar i 19 länder men tyvärr bara lyckats fullfölja sina löften i ett fåtal av dessa.

– Som världsledande inom hotellbranschen har dessa två kedjor ett stort ansvar för djuren och för att ett globalt djurskydd etableras inom hela deras sektor, säger Linn Bleckert, kampanjkoordinator på Djurens Rätt.

Gör skillnad - skriv under uppropet för att få Best Western att slopa buräggen

Protest utanför Best Western i Warszawa

Djurens Rätts Nathalie Söderström, Linn Bleckert och Benny Andersson på plats utanför Best Western i Warszawa när kampanjen lanserades.

Sedan tidigare har över 1 500 företag valt bort buräggen från sina verksamheter. Ser vi till de globala hotelljättarna finns exempel som Marriott International, InterContinental Hotels, Accor Hotels och Hyatt. I Sverige har exempelvis Scandic Hotels, Delicato, Fazer, Foodmark, Orkla Foods Sverige, City Gross, Axfood, Coop, Svensk Cater och Sushi Yama gjort detsamma.

– Hilton och Best Western har väldigt många hotell runt om i världen. Ett buräggsfritt beslut från dem skulle göra skillnad för oerhört många hönor. Vi hoppas såklart att båda företagen kommer göra det rätta här och lyssna på sina bekymrade gäster, samtidigt som de tar sitt ansvar för att hönorna ska få det bättre, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Open Wing Alliance är ett av exemplen på hur Djurens Rätt verkar internationellt. Den globala koalitionen består av 63 djurrätts- och djurskyddsorganisationer världen över som tillsammans verkar för en handel fri från burägg. Open Wing Alliance har på kort tid fått företag som Nestlé, Unilever, General Mills och Sodexo att införa buräggsfria policies.

Flera länder runt om i Europa har valt att förbjuda burhållning av hönor, tyvärr är Sverige ännu inte ett av dem.

Protest utanför Best Western i Warszawa

Fakta

  • 8,3 miljoner hönor hålls i den industriella äggproduktionen i Sverige.
  • Mer än 9 procent av dessa (ca 800 000 hönor) hålls i burar.
  • De burar som är tillåtna i Sverige ska innehålla inredning som ska fungera som ströyta, rede och sittpinnar.
  • Det får vara högst 16 hönor i en sådan bur och ytan per höna är minst 600 kvadratcentimeter, vilket är mindre än ett A4-ark.
  • Djurens Rätts kartläggning Äggläget visar hur svenska företag har tagit ställning till burägg.
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

8 maj 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem