Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Göteborg väljer bort påskfjädrar för djurens skull

Statyn Poseidon framför gatan Avenyn i Göteborg
Foto: Paul2015/Shutterstock

I år väljer Göteborg bort påskfjädrarna, och de gör det för djurens skull. Skolor, förskolor och övriga verksamheter som använder fjädrar uppmuntras att välja andra alternativ för dekorationer till påsk. Initiativet kommer från ett medborgarförslag från Djurens Rätt.

– Eftersom leverantören inte hundraprocentigt kan garantera att fåglarna har det bra vid uppfödningen väljer vi att ta bort fjädrar från ramavtalet lek och hobbymaterial, som är det enda där det i dag ingår fjädrar, säger Elin Berg Mannebo, handläggare på Inköp och upphandling till Göteborgs stad nyhetstidning Vårt Göteborg.

Djurens Rätts kartläggningar under de senaste åren har visat att i princip alla påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden fortfarande kommer från fåglar, i regel från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA - här kan du läsa mer om hur produktionen av fjädrar går till.

Under 2016 tog elva svenska kommuner, ofta på uppmaning från engagerade medborgare, beslut om att pynta utan fjädrar under påsken. Till år 2017 hade den siffran utökats till hela 74 kommuner som tagit beslut om att bli fjäderfria under påsken!

Initiativet i Göteborg kommer från ett medborgarförslag från Djurens Rätts lokalavdelning, och är det första medborgarförslag som antas i Göteborg sedan möjligheten infördes förra året.

– Göteborgs Stad är givetvis för en bra djurhållning, men det är inte så enkelt och ensidigt att det löser sig enbart genom att ta bort något från upphandlingen. Därför känns det extra bra att vi precis fått extra pengar i budgeten för att år 2018 kunna lära oss mer om djurrättsaspekten inom alla områden utöver livsmedel, där vi redan har gjort en satsning, säger Elin Berg Mannebo till Vårt Göteborg.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

8 februari 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem