Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Grisar dog av värmeslag - djurtransportör åtalas

Foto: Jo-Anne McArthur/We Animals

Två grisar dog av värmeslag i en överfull djurtransport, där temperaturen inne i lastbilen var mer än 40 grader varmt där den stod utanför ett slakteri i Kalmar. Nu åtalas djurtransportören för djurplågeri.

Utomhus var det 25 grader varmt i skuggan, men inne i transporten var det mer än 40 grader varmt. Lastbilen var dessutom överfull med nästan dubbelt så många grisar som var tillåtet, det rapporteringen tidningen Östra Småland.

Efter att transporten kommit fram till KLS Ugglarps slakteri i Kalmar blev den stående utanför slakteriet i en timme i gassande sol innan en veterinär gjorde upptäckten att två grisar på transporten hade dött av värmeslag och en tredje var på väg att göra det.

Nu åtalas djurtransportören vid Kalmar tingsrätt för djurplågeri  och brott mot djurskyddsalgen.

I samband med transporter till slakt självdör varje år omkring 200 000 djur i Sverige. Transporterna utsätter också djuren för stor stress - studier har visat att även "kortare" transporter på två timmar innebär en ökning av stresshormoner i blodet hos grisarna..

Djurens Rätt har under lång tid arbetat för att få ett slut på transporterna, både nationellt och inom EU, och det är en av de prioriterade frågor vi driver inför EU-valet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

19 maj 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem