Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Historisk minskning av köttkonsumtionen under 2020 - miljontals individer påverkas

Under fjolåret minskade den svenska köttkonsumtionen med 4,5 procent. En minskning i totalkonsumtion av kött som aldrig tidigare uppmätts från ett år till ett annat. Minskningen innebär att miljontals individer påverkats.

Svenska befolkningen har inte ätit så här lite kött per person sedan 2001, och minskningen är historiskt stor på 4,5 % mellan 2019 och 2020. Det visas när Jordbruksverket har sammanställt statistiken för 2020. Totalkonsumtionen under året låg på 78,6 kg per person baserat på allt kött som köps, slängs och konsumeras.

Statistiken visar på den lägsta förbrukningen av griskött sedan 80-talet, och på nivå med 2014 för kycklingkött. Det innebär att många miljoner individer undvek att bli kött för svenskars konsumtion. Djurens Rätt har räknat på det och kommit fram till att minst 7,7 miljoner färre individer hamnat på svenskarnas tallrikar eller i kylskåpen under 2020 jämfört med 2019, varav över 7,6 miljoner var kycklingar och 97 000 var grisar. 

– Det är enormt glädjande att så många fler väljer att äta vegetariskt. Djurens Rätt har länge arbetat för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst och nu ser vi effekten av vårt envist långsiktiga arbete, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Fortfarande har dock 147,5 miljoner individer, bara räknat i antal kycklingar, konsumerats av den svenska befolkningen under 2020. Det visar på behovet av fortsatt kraftig minskning i köttkonsumtionen och vikten av Djurens Rätts kampanj 99 miljoner som precis nylanserats.

I genomsnitt har svenskarna förbrukat nästan ett liv färre per person 2020 än 2019 genom den minskade kycklingköttskonsumtionen. Att välja bort kycklingarna från tallriken gör stor skillnad!

Mer information om hur Djurens Rätt räknat och analyserat tidigare konsumtionsstatistik från Jordbruksverket finns här.

Fler och fler väljer bort kycklingarna från tallriken. Gör det du också och anta utmaningen Kycklingfri fredag! Varje vecka i fyra veckor får goda recept och massor av tips på hur du lever kycklingfritt. Så anta utmaningen och skippa kycklingen på fredag!

Linn Åkesson

Linn Åkesson | Kommunikationschef

16 mars 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem