Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Irland avvecklar landets pälsdjursfarmning

Foto: Andrew Skowron

Irland kommer att avliva samtliga minkar på landets pälsdjursfarmer och farmerna kommer inte ges tillstånd att starta upp produktionen igen. Det innebär att Irlands pälsdjurproduktion nu avvecklas, och att landet ansluter sig till den växande listan över länder där minkfarmer inte längre är tillåtna.

Coronaviruset har inte upptäckts på någon av Irlands tre minkfarmer, men landet har tagit det preventiva beslutet att avliva samtliga minkar för att inte riskera en spridning av viruset. Tidningen The Journal rapporterar att farmerna inte kommer ges tillåtelse att starta upp verksamheten igen.

Sedan 2018 har ett förbud mot pälsdjursfarmning diskuterats på Irland, men förbudet skjuts nu – likt det som tidigare hänt i Nederländerna - fram som en konsekvens av spridningen av coronaviruset på minkfarmer i bland annat Nederländerna, Danmark och Sverige.

Danmark har beslutet att avliva samtliga minkar och införa ett tillfälligt förbud fram till 31 december 2020. I Sverige har coronaviruset konstaterat på 13 minkfarmer, samtliga belägna i Blekinge.

Uppdatering 4 juli 2021

I slutet av juni 2021 lades också ett lagförslag i Irland som innebär att pälsdjursfarmerna förbjuds på Irland. Det innebär att de kommer att avvecklas oavsett vad som händer med pandemin i framtiden, det skriver RTÉ.

Coronavirus har konstaterats på 13 svenska minkfarmer. I Nederländerna och Danmark har spridningen av viruset orsakat nedstängningar av landets pälsdjursindustrier. Sverige måste nu göra detsamma. Avveckla minkfarmerna!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

19 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem