Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Italien stänger ner landets minkfarmer

Foto: Otwarte Klatki

För att stoppa spridningen av coronaviruset har Italien beslutat att stänga ner landets minkfarmer under 2021. Djurrättsorganisationer i Italien uppmanar regeringen att göra nedstängnigen permanent. Italien, där endast sex minkfarmer finns kvar, är ett av nio länder i Europa där coronaviruset konstaterats på minkfarmer.

För att förhindra spridningen av coronaviruset stängde den italienska regeringen i slutet av november förra året ner landets minkfarmer fram februari 2021. Nu har nedstängningen förlängts över hela året.

Coronaviruset konstaterades under fjolåret på två av de sex minkfarmer som finns kvar i Italien. De sex minkfarmerna föder upp ungefär 60 000 minkar per år för sin päls.

Totalt har nu coronaviruset konstaterats på minkfarmer i nio länder i Europa: Danmark, Frankrike, Grekland, Nederländerna, Italien, Litauen, Polen, Spanien och Sverige.

Den 27 januari meddelande den svenska regeringen ett totalstopp för uppfödning av minkar i Sverige under 2021. Beslutet kommer efter nära ett år av återkommande larmrapporter om spridning av covid-19 bland minkar på svenska minkfarmer.

Och argumenten för att minkfarmer är allvarliga risker både för folkhälsan och djurskyddet blir fler. I veckan publicerades EFSA, European Food Safety Agency, en ny rapport som slår fast att minkfarmer ska ses som en risk för utbrott av covid-19, både på farmerna och i samhället däromkring. Rapporten säger också att minkfarmerna därför måste övervakas noga, en övervakning som skattebetalarna i länderna då måste vara med och betala.

Djurens Rätt har haft en tät dialog med italienska organisationer kring minkfarmerna, och samma organisationer uppmanar nu den italienska regeringen att göra nedstängningen av minkfarmerna permanent. Martina Pluda, ordförande för Humane Society International i Italien, säger i ett uttalande att om Italien tillåter att minkfarmerna startar upp igen år 2022 så innebär det att landets regering sätter kommersiella intressen och mode före smittskyddsaspekter och djurplågeri.

Pälsdjursfarmning är en dödlig industri. Varje år plågas och dödas mer än 100 miljoner djur runt om i världen för sin päls i intensiva produktionssystem. Men de trånga burarna orsakar inte bara ett lidande för djuren, utan har nu visat sig utgöra ett hot mot folkhälsan. Det är hög tid för ett globalt förbud mot pälsdjursuppfödningen, för djuren och för folkhälsan.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

27 februari 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem