Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Kronfågel döljer missförhållanden från myndigheterna

Enligt uppgifter till tidningen FoodMonitor har Kronfågel stoppat veterinärer från att dokumentera slakten på företagets anläggning utanför Katrineholm och skadade djur tas bort innan veterinärernas kontroller kan göras. På detta sätt stänger Kronfågel ner konsumenternas insyn i vad som pågår i djurfabriken anser Djurens Rätt.

På Kronfågels anläggning utanför Katrineholm slaktas drygt en miljon kycklingar varje vecka. Det innebär att nästan hälften av alla djur som slaktas i Sverige varje år sätter liv till i en och samma djurfabrik. Det stora antalet kycklingar i djurfabrikerna gör det omöjligt att se till varje individ och kycklingar har skållats levande.

Aftonbladets granskande program 200 sekunder kunde i maj rapportera om hur kycklingar under lång tid har skållats levande på Kronfågels slakteri. Enligt länsstyrelsen i Södermanlands län är bristerna allvarliga och kan leda till stort lidande för djuren. Samma dag som Aftonbladet sände sitt reportage upptäckte en veterinär ytterligare en kyckling som inte bedövats som den skulle.

Och nu rapporterar tidningen FoodMonitor om hur Kronfågel stoppat veterinärer från att dokumentera slakten på företagets anläggning utanför Katrineholm.

– Det är en överenskommelse att Livsmedelsverket inte får fotografera, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Södermanland till FoodMonitor.

Tidningen skriver också att Kronfågel har infört en rutin att ta bort kycklingar som skadats under transporten till slakteriet innan att veterinärerna kan kontrollera transporten och kycklingarna.

På detta sätt kan Kronfågel göra att de undviker fler anmälningar om djurplågeri. Men om de officiella veterinärerna, de som har som uppdrag att kontrollera hur djuren behandlas, inte kan utföra sitt uppdrag så fråntas också konsumenterna den insyn i djurfabrikerna som de har rätt till. Hur ska någon kunna veta om något förändras eller förbättras om myndigheternas representanter fråntas möjligheten att utföra sitt jobb?

Tidningen FoodMonitor rapporterar också om hur avvikelserna på slakteriet fortsätter, det framgår av tre nya kontrollrapporter som Livsmedelsverket i dagarna skickat till Länsstyrelsen Södermanland.

– Det är inte bra att det fortsätter, säger Ulrike Segerström till FoodMonitor.

Djurens Rätt arbetar för de djur som är flest och har det sämst. Tack vare ditt stöd kan vi förändra världen för djuren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

11 juni 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem