Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Kvinna fick ersättning för vård av hund

Sjukl hund med tratt tittar in med kamera
Foto: Bannasak Krodkeaw/Shutterstock

En domstol i Italien har för första gången gett en person rätt till ekonomisk ersättning för vård av ett sjukt djur.

6 av 10 svenskar som har ett djur i hemmet har vid ett eller flera tillfällen sjukskrivit sig från arbetet för att vara hemma och vårda ett sjukt djur enligt undersökningen HusdjursPanelen från 2015. I undersökningen framgick också att 7 av 10 vill kunna få vara hemma med sjukt djur med ersättning från Försäkringskassan. Och det senare har en domstol i Italien för första gången slagit fast att personer ska ha rätt att göra.

I två dagar tog en kvinna i Rom ledigt från jobbet för att hand om sin sjuka hund och hon ansåg att det var rimligt att hon skulle få ersättning för detta på samma sätt som vid vård av ett sjukt barn.

Med hjälp av advokater från organisationen Lega Anti Vivisezione (LAV) drev hon frågan vidare till domstol – och den gick på hennes linje. Domaren i målet accepterade argumentationen att universitet som personen arbetade för skulle behandlas hennes frånvaro på samma sätt som frånvaro i samband med andra familjeskäl och att ersättning därmed skulle utbetalas.

Advokaterna argumenterade utifrån att en person kan dömas för djurplågeri i upp till ett år om de inte tar hand om sin hund på rätt sätt, och därmed bör personer ges möjlighet att göra just det.

– Det här är ett stort steg mot att djur erkännas som familjemedlemmar och inte enbart några vi håller för ekonomisk vinning eller den praktiska nytta de har, säger Gianluca Felicetti, ordförande för LAV till tidningen The Guardian.

Källa

Italian woman granted sick pay for time off to look after her ill dog, 12 oktober 2017, The Guardian

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

12 oktober 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem