Djurens Rätt
07 October 2012

Kycklingar dör under djurtransporter

I SVT:s reportage berättar man om en kycklinguppfödning som idag är en industri där djuren lever i gigantiska hallar med upp till 20 000 individer i varje hall. Varje år slaktas 80 miljoner kycklingar i Sverige - men 160 000 av dem dör redan under transporten dit.

Just dödligheten vid transporter och den extrema aveln inom kycklingindustrin är två allvarliga djurskyddsproblem som Djurens Rätt lyfte fram i den rapport om kycklingindustrin som släpptes häromveckan.

Transport är ett stressmoment för alla djur, men kycklingar är särskilt utsatta. Kycklingarna lastades tidigare alltid för hand, ofta med hjälp av till exempel idrottslag. Numera är det vanligast att kycklingarna lastas med en speciell maskin, som sopar upp djuren på ett rullband med långa gummifingrar. Båda metoderna har i undersökningar visat sig orsaka skador på djuren. När lådorna fyllts med kycklingar, lastas de i flera lager på varandra i en transportbil.

– Djurskyddet för kycklingarna är fortsatt under all kritik och med en växande kycklingindustri ökar antalet kycklingar som dör i samband med transporten. Branschen måste ta ansvar för en nolltolerans mot transportdödlighet, ett stopp för snabbväxande kycklingraser samt tillgång till utevistelse för alla kycklingar, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätts nya rapport om kyckling- och kalkonuppfödning "Var är alla kycklingar?" finns för nedladdning på www.djurensratt.se/rapporter.

Att välja bort kycklingen från tallriken är säkert sätt att säga nej till djurplågeriet inom kycklingbranschen - beställ vårt kostnadsfria vegetariska startpaket här.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: