Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Magsjuka kan kopplas till kycklingindustrin

Campylobacter-bakterier orsakar kraftig magsjuka hos människor, men finns normalt endast i kycklingars tarmflora. Att kycklingarna tvingas leva tätt packade i varandras avföring gör att smittoriskerna till människor blir större.

Förekomst av campylobacter på gårdar i Sverige kontrolleras inte lika noga som salmonella, och kan därför finnas på kycklingkött från alla länder, också från Sverige. När bakterierna intas av människor orsakar de kraftig magsjuka, vilket är den vanligaste livsmedelsrelaterade sjukdomen hos människor.

Magsjukan har en direkt koppling till konsumtion av färskt kycklingkött och kan därför i stort sett undvikas av de som inte äter det. Under 2019 hittade Folkhälsomyndigheten campylobacter på 51 % av testade köttprover, varav svenskt kycklingkött från Kronfågel stod för högst andel med smitta. 

Bakterierna finns normalt i kycklingars tarmflora och leder inte till sjukdom hos dem. När maginnehåll eller avföring hamnar på köttet riskerar bakterierna sprida sjukdom till människor som äter det. Varje år smittas runt  9 000 personer i Sverige av bakterierna.

Bättre djurvälfärd minskar smitta

Enligt en svensk rapport var de kycklingar som transporterades i smutsiga lådor de som bar på flest campylobacter-bakterier efter slakt. Kycklingar som har haft bättre liv, med så lite trängsel som möjligt, har lägre förekomst av smitta.

Djurens Rätt arbetar för att kycklingarna ska få leva bättre liv genom European Chicken Commitment. Flera företag är redan med och gör skillnad.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

15 april 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem