Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Miljarder tuppkycklingar dödas – förbjuds i Frankrike

Tuppkycklingar dödas på löpande band i äggindustrin.
Foto: Animals Now

Varje år dödas miljarder tuppkycklingar runt om i världen. De är en oönskad biprodukt i äggindustrin och dödas genom att de mals ner eller med gas. I Sverige handlar det om ca fem miljoner tuppkycklingar per år. Nu har Frankrike, likt Tyskland, beslutat att sluta med massdödande till år 2022. I Sverige går utvecklingen långsamt.

I januari 2020 skrev vi om hur Tyskland och Frankrike lagt förslag om ett förbud mot dödandet av dagsgamla tuppkycklingar i EU till år 2021. Nu är det klart att utfasningen i Frankrike har skjutits upp till nästa år, 2022.

Det beräknas att runt 7 miljarder dagsgamla tuppkycklingar dödas runt om i världen varje år eftersom de inte är lönsamma nog att föda upp för köttindustrin, och inte kan lägga ägg. I Sverige rör det sig om omkring 5 miljoner tuppkycklingar som gasas till döds varje år.

Det kommande förbudet i Frankrike innebär att nya metoder för könsbestämning i ägg ska användas, så att tuppkycklingarna aldrig kläcks. Förutom Frankrike är Tyskland det land i EU som kommit längst i arbetet med alternativa metoder för att slippa döda tuppkycklingarna. Utvecklingen i Sverige går långsamt, men det pågår forskning om en alternativ metod.

Djurens Rätt har följt utvecklingen under lång tid och uppmanar politiker till handling. Den 17 januari 2020 skickade Djurens Rätt ett brev till dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson med en uppmaning att agera i frågan.

– I dagens äggindustri könssorteras kycklingarna på löpande band och får antingen leva ett tag eller gasas till döds. Det ska inte vara möjligt att föda upp djur som inte ses värda nog att hanteras som kännande individer. Att sluta med det här nästa år är det minsta vi kan begära, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.

Förslag på politiska åtgärder för Sverige

  1. Förbjud avlivning av tuppkycklingar till förmån för tidig könsbestämning i äggen senast år 2022.
  2. Främja forskning inom tidig könsbestämning i äggen.
  3. Inför restriktioner kring kassering av befruktade ägg när fostren har utvecklat smärtreceptorer.

Läs mer om tuppkycklingarna här.

Tack vare ditt stöd kan vi påverka politiker att stärka djurskyddet och driva kampanjer för att informera allmänheten om djurens situation.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

3 februari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem