Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Minskad köttkonsumtion behövs för att stävja klimatförändringarna - och för att rädda djur

Välj vego, för djuren och klimatet. Foto: Shutterstock

Under sommaren har naturkatastrofer skett runt om i världen. För att minska uppkomsten av extremväder behöver politiken för klimatet förbättras. Två viktiga pusselbitar är minskad köttkonsumtion och färre djurfabriker.

Djurens Rätt arbetar för att förbättra liven för de djur som är flest och har det sämst, samtidigt som vi förespråkar en minskad köttkonsumtion. Det här ligger också helt i linje med vad forskare menar behövs för att stävja klimatförändringarna.

Efter den nyutkomna IPCC-rapporten har bland annat forskaren Elin Röös uttalat sig om att antalet djur i lantbruket behöver minska. Det grundar sig bland annat på att djurhållning kräver mer naturresurser än odling för vegetabiliska livsmedel. Samtidigt finns det en politiskt beslutad livsmedelsstrategi i Sverige som har mål om ökad köttproduktion.

– Djuren är och förblir vårt fokus, men utan en miljö att leva i kommer ingen må bra. Genom att välja vego och tänka på sin konsumtion i övrigt kan allmänheten göra stor skillnad i Sverige, för både djuren och klimatet. Vi vill också se en bättre livsmedelsstrategi från politiken än den som finns nu. Köttproduktionen kan inte öka i Sverige om vi samtidigt ska kunna nå klimatmålen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Tidigare har det talats om att det framförallt är konsumtionen av rött kött som behöver minska, men det finns flera skäl till att minska sin konsumtion av alla typer av kött och animaliska produkter. Både för klimatet och miljön, men framförallt för att minska risker för att djuren har farit illa. Kycklingar och fiskar är de djurslag som konsumeras i störst antal i Sverige, och de har ett sämre skydd i lagstiftningen än många däggdjur. För att föda upp allätare som kycklingar, och köttätare som många fiskarter svenskar äter, krävs foder som hade kunnat gå direkt till mänsklig konsumtion istället för via djur. För ett kilogram kycklingkött krävs minst tre kilogram foder, som bland annat består av soja från Sydamerika.

Läs mer om kycklingindustrins klimatpåverkan och källor till påståendena här.

Djurens Rätt arbetar bland annat för att

  • halvera köttkonsumtionen till år 2030
  • nedmontera djurfabrikerna
  • inflytelserika aktörer ska välja vego som norm
  • djurskydd ska vara integrerat i hållbarhetsbegreppet.

Det finns många och goda skäl till att välja bort djuren från tallriken. Beställ inspirationsmagasinet Välj vego! helt utan kostnad så får du tips på hur du gör.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

12 augusti 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem