Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Norge förbjuder pälsdjursfarmning!

Norge förbjuder pälsdjursfarmning!
Foto: Nettverk for dyrs frihet och Dyrebeskyttelsen Norge

Norge kommer att förbjuda pälsdjursfarmning! Till år 2025 ska de sista farmerna vara avvecklade.

"JAAAA!!! VI KLARTE DET!!! PELSDYROPPDRETT BLIR FORBUDT!"

Så skriver den norska djurrättsorganisationen NOAH idag på sin Facebooksida. Efter 30 års kamp och hårt arbete av djurorganisationer och djurvänner i Norge har den norska regeringen nu meddelat att pälsdjursfarmning i Norge ska förbjudas.

– Vi välkomnar den svenska regeringens förslag om att utreda hur välfärden ser ut för minkarna på Sveriges pälsdjursfarmer, men vi ser i dag att Norge visar att ett förbud mot pälsdjursfarmning är möjligt. Det här är en fantastisk nyhet, inte minst för alla de djur som nu slipper födas upp och dödas för sin päls i Norge, men också för att det sätter ett gott exempel för Sverige och den kommande svenska utredningen, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Beslutet om ett förbud mot pälsdjursfarmer finns med i den norska regeringsplattformen, där det står att:

"Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode foreksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/25."

I Norge finns idag drygt 300 pälsdjursfarmer, 4-5 gånger som många som antalet farmer i Sverige. Farmerna i Norge föder upp och dödar 700 000 minkar och 110 000 rävar för sin päls varje år.

– Norge sällar sig med dagens besked till den växande skaran av länder i Europa som avvecklar pälsdjursuppfödning. Under 2017 har också Tjeckien och Tyskland fattat beslut om stänga ner pälsdjursfarmerna, säger Camilla Björkbom.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

14 januari 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem