Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nya problem hos Guldfågeln - 8 000 kycklingar fastnade i slaktprocessen

Kycklingar i lila transportlådor i plast.
Kycklingar i transportlådor. Foto: Shutterstock

Över 8 000 kycklingar har nyligen stått tätt sammanpackade utan mat i mer än 12 timmar på Guldfågelns slakteri på Öland. Jordbruksverket gav dispens då slakteriet haft ett haveri på kylbandet. En händelse som visar på vilka enorma proportioner ett fel i en djurfabrik får.

Det är FoodMonitor som 10 mars rapporterade att Guldfågelns slakteri i Mörbylånga haft ett haveri, vilket drabbat över 8 000 kycklingar i väntan på slakt. Inte nog med att kycklingarna transporterats dit för att möta sin död, utan nu fick de också spendera extra lång tid i trånga transportburar utan något foder. En officiell veterinär rapporterade att kycklingarna mådde bra.

– Det finns inget i den här situationen som tyder på att kycklingarna mår bra. I Sverige ska djur slippa gå hungriga och de ska kunna röra sig obehindrat. Guldfågeln har återigen visat att de inte kan hantera den mängd individer som passerar igenom slakteriet varje dag, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Inget nytt problem

Guldfågeln har tidigare kritiserats i och med att tusentals kycklingar ankommit till slakteriet med brutna vingar, varje dag, och att flera kycklingar skållats levande. Under vintern har många kycklingar också frusit ihjäl i transporter till slakteriet. Ändå har de fått fortsätta med sin verksamhet som om inget hänt. Guldfågeln använder sig av elbadsbedövning på sina två slakterier.

– Det bör inte vara tillåtet att ha en så pass uråldrig bedövningsmetod som Guldfågeln har, samt brista i flera aspekter gällande hur länge kycklingarna tvingas vara i transportburarna utan foder. Det är allvarligt att myndigheter accepterar sådan här djurhantering. Djurskyddslagen ska bedömas på individnivå, inte på gruppnivå som verkar göras med kycklingar, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

FoodMonitor rapporterade också att Guldfågeln hade ett liknande haveri i somras, som drabbade 40 000 individer. Även då sa officiell veterinär att kycklingarna mådde bra, och Jordbruksverket gav dispens för lång väntetid utan foder. Jordbruksverket anger att en uppföljande kontroll alltid görs för att liknande haveri inte ska hända igen, dock har så nu skett återigen.

Fakta

Guldfågeln AB är Sveriges näst största kycklingproducent, med slakt av ungefär 50 miljoner kycklingar per år. Kycklingarna hängs upp i benen så att deras huvuden kan doppas i ett elbad för bedövning innan avblodning. Den kritiserade elbadsbedövningen är både stressframkallande och full med risker.

Djurens Rätt arbetar för de djur som är flest och har det sämst. Tack vare ditt stöd kan vi förändra världen för djuren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

12 mars 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem