Djurens Rätt
26 September 2018

Nya Zeeland förbjuder ”mulesing” - nu är Australien det enda land där det förekommer

Merinofåret är framavlad med mycket djupa hudveck för att få ut så mycket ull som möjligt. Det samlas mycket fukt i vecken, särskilt i fårets bakdel, vilket drar åt sig skadeinsekter som lägger ägg.

För att förhindra detta utförs ibland så kallad mulesing på lammen, där djuren spänns fast och hudstycken på bakdelen skär av, i regel helt utan bedövning. Mer än 20 miljoner lamm beräknas utsätts för denna behandling varje år i Australien och tidigare även Nya Zeeland. Merinofår föds även upp i andra länder men där är klimatet annorlunda och problemen med flugangrepp inte lika stora.

När de första bilderna släpptes under 2005 och senare också under 2008 skapade de starka reaktioner runt om i världen - också i Sverige där Djurens Rätt arrangerade protester och upprop. Efter att bilderna visats i TV4 slutade flera svenska företag att sälja merinoull.

Nu har Nya Zeeland beslutat att förbjuda metoden mulesing, ett glädjande besked som gör Australien till det enda landet i världen som ännu inte har stoppat detta djurplågeri. Men förhoppningen är att Australiens besked ska leda till en global utfasning av metoden.

Men mulesing är tyvärr inte det enda som får inom den globala ullproduktionen utsätts för. Senare filmer från djurrättsorganisationen PETA har visat hur får blir slagna, sparkade, skurna och hopsydda utan bedövning, allt för deras ulls skull

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: