Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Polen förbjuder pälsdjursfarmning

Foto: Andrew Skowron

Natten till den 18 september röstade Polens parlament med stor majoritet igenom en ny djurskyddslag som kommer förändra hela den globala pälsindustrin. 356 av 460 ledamöter röstade nämligen för ett förbud av uppfödning av minkar och rävar och avvecklingen ska vara genomförd redan nästa år. Nu går förslaget vidare till landets senat där en till omröstning kommer att ske.

– Kan ett land med tio gånger fler minkfarmer än Sverige ta det här beslutet så kan givetvis Sverige också göra det. Det finns ett stort folkligt stöd för en avveckling av minkfarmning men den politiska handlingskraften lyser med sin frånvaro, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Allvarliga missförhållanden uppdagas återkommande på pälsdjursfarmer och allt fler länder går mot avveckling av denna hårt kritiserade djurhållning. Femton länder i Europa har redan fattat liknande beslut som i Polen. Nu senast för några veckor sedan i Nederländerna och fler EU-länder kan vara på gång de kommande månaderna.

– Att hålla djur i trånga gallerburar hör inte hemma i ett modernt samhälle där åtta av tio redan är för att en avveckling ska ske. Jag vill uppmana Sveriges folkvalda att ta inspiration av Polen och lägga ett förslag för att fasa ut Sveriges pälsdjursfarmer, säger Camilla Bergvall.

Polen är idag det tredje största pälsproducerande landet i världen. Om polska senaten godkänner förslaget innebär detta att fem miljoner minkar årligen inte längre kommer att födas upp för att gasas och flås. Det kommer göra Polen till det 16:e landet i Europa som avvecklar pälsdjursuppfödning.

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Genom ditt stöd kan vi fortsätta göra skillnad för djuren.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | fd kommunikationschef

18 september 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem