Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Rädda katterna räddar katter på Adelsö

https://www.djurensratt.se/blogg/radda-katterna-raddar-katter-pa-adelso
Vilde Bill - en av många katter som fått hjälp av Rädda katterna

Sedan 2015 arbetar föreningen Rädda katterna med att förändra livet för en koloni katter som lever på Adelsö i Ekerö kommun utanför Stockholm. Sedan 2016 är Djurens Rätt med som partner till projektet.

Djurens Rätt har under flera år samarbetat med föreningen Rädda katterna, tidigare gällde det att hjälpa alla de hemlösa katter som lever i Nackareservatet och i Järva koloniområde utanför Stockholm. 46 hemlösa katter fångades in och gav möjligheten till ett fortsatt bra liv.

Sedan 2015 har fokus legat på den kattkoloni som lever på Adelsö i Ekerö kommun. Det året fångade Rädda katterna in 26 kattungar – och arbetet ger resultat. Sommaren 2016 kom inte ett enda larm in om hemlösa kattungar på Ekerö!

Arbetet bedrivs genom TNR-M-metoden – vilket står för Trap, Neuter, Return och Manage, eller fånga in, kastrera, återplacera och sköta om. Katter som kan omplaceras får hem, de som är för sjuka avlivas och de katter som är friska men förvildade, släpps tillbaka och ges daglig tillsyn och matning.

Den första katten på som togs om hand genom detta projekt var Ansgar, en sliten kattkille som vandrat runt och bråkat i området. Han var inte så skygg som många av de andra katterna så troligen hade han en gång haft ett hem.

Ansgar

Därefter kom Iris och Grace. Grace ungar hade redan tagits om hand förra året. Nu kom hennes kompis Iris med, som också hon fött ungar året innan. Nu kommer de inte få fler ungar som också de växer upp och blir hemlösa katter.

Iris och Grace

Två hemsnickrade matstationer, eller "kattrestauranger", har ställts ut på Adelsö för att ge de hemlösa katterna tillgång till föda.

Kattrestauranger

Sommaren 2017 var hektisk för Rädda katterna. Men att tala om sommarkatter som man gjorde förr, brukar de inte göra - snarare finns åretruntkatter. Katter behöver hjälp, dumpas, överges under hela året, men just nu på sommaren är det en massa katter som släpps ut i nya miljöer och försvinner, kattungar som föds ute, kattvakter som är oaktsamma, semesterkatter som lämnas ute när familjen reser bort osv.

Djurens Rätts finansiering av Rädda katternas livsviktiga arbete för katterna är möjligt tack vare pengar som testamenterats till Djurens Rätt. I testamentet hade det angetts att det var just hemlösa djur som skulle få hjälp. Vill du veta mer om hur det fungerar att testamentera pengar till Djurens Rätt? Läs mer om att testamentera här.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

29 augusti 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem