Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Rigas cirkus slutar använda vilda djur

Lettlands statsägda och äldsta cirkus, Rigas Cirks, slutar med vilda djur i sina föreställningar.

Riga Cirkus - eller Rigas Cirks - är belägen i en av Europas äldsta cirkusbyggnader som öppnades redan 1888. Cirkusen finns fortfarande mitt i centrala Riga, i närheten av centralstationen och där arrangeras föreställningar varje vecka, men huvudsakligen mellan oktober till april. Förutom lettländska och utländska artister har det också arrangerats uppträdanden med djur, bl.a. elefanter. Men det senare är det numera slut med.

Rigas Cirks måste efter ett beslut av Lettlands kulturdepartement fasa ut användandet av vilda djur i sina föreställningar från och med nästa år. Departementet hänvisar, förutom till problem med den nu 128 år gamla byggnaden, också till samhällets förändrade inställning till vilda djur på cirkus.

Enligt den nya modellen som den statsägda cirkusen nu ska fungera under får alltså inga vilda djur längre användas i föreställningarna, till glädje för de djurrättsorganisationer som under flera år arrangerat protester utanför cirkusen. Protester som nu har gett resultat.

Två av de elefanter som tidigare har uppträtt på Rigas Cirks är Sonja och Vana Mana, den senare en elefant var ödes vi har skrivit om tidigare (läs mer under "Mer om denna händelse" till höger). 2014 visades en film i lettländska media på hur elefanterna hölls på en asfalterad bakgård i just Riga.

Källa

Riga Circus to phase out use of wild animals, LSM News, 2 februari 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

4 februari 2016

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem