Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Skandallaboratoriet tillåts fortsätta utföra djurförsök

Foto: Cruelty Free International / Carlota Saorsa

I början av april släpptes bilder som visar hur djur blir slagna, hur ingrepp görs utan bedövning och hur djur förnedras av personal på ett djurförsökslaboratorium i Madrid. Strax efter kom det positiva beskedet: verksamheten på laboratoriet stoppades. Men nu kommer rapporter om att djurförsöksverksamheten på laboratoriet tillåts fortsätta.

Bilderna från djurförsökslaboratoriet Vivotecnia i Madrid släpptes av organisationen Cruelty Free International. De visade vilket extremt lidande som djur för utsätts på djurförsökslaboratoriet runt om i Europa. Försöksdjuren blev slagna, ingrepp gjordes utan bedövning och djuren förnedras av personalen på laboratoriet.

Efter stora protester meddelade myndigheterna i Spanien strax därefter att skandallaboratoriet Vivotecnia i Madrid stängs ner med omedelbar verkan och att djuren kommer tas om hand. Djurorganisationer i Spanien, och runt om i världen, gladdes åt beskedet - "¡VICTORIA!" utropade en av organisationerna på Twitter.

Men nu har det kommit beskedet om att laboratoriet tillåts fortsätta med sin verksamhet. Den rättsliga efterspelet om djurplågeri fortsätter, men det stopp av djurförsöksverksamheten som infördes har upphävts, det skriver organisationen PACMA på sin hemsida.

Det har också visat sig att myndigheternas besked om att djuren skulle tas från laboratoriet inte har efterlevts. Många djur finns kvar och kommer nu kunna utsättas för djurförsök igen.

Händelserna visar med all önskvärd tydlighet att djur kommer fortsätta utsättas för djurplågeri så länge inte djurförsöken stoppas i EU och globalt.

För 10 år sedan antogs ett direktiv som sa att EU skulle ersätta djurförsök och att antalet djur som utsätts skulle minska. Idag kan vi konstatera att väldigt lite har hänt. Fortfarande utsätts mer än 23 miljoner djur för plågsamma djurförsök i EU:s medlemsländer. Nu kräver vi att EU agerar för att ersätta djurförsöken på riktigt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

17 juni 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem