Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Stäng minkfarmerna Jennie Nilsson!

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet (Jennie Nilsson), Lynsey Grosfield/Shutterstock

Igår meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att den danska pälsdjursindustrin stänger ner till följd av smittspridningen på minkfarmerna. I Sverige har corona-smitta nu konstaterats på tio minkfarmer. I ett öppet brev till Landsbygdsminister Jennie Nilsson uppmanar Djurens Rätt regeringen att snarast vidta samma åtgärder i Sverige.

Det är konstaterat att viruset har muterat bland minkar i Danmark och spridits till människor, och detta ligger bakom gårdagens drastiska beslut i Danmark. I Sverige har corona-smitta nu upptäckts på totalt tio minkfarmer i Sölvesborgs kommun i Blekinge.

– Det är ingen nyhet att storskalig djurhållning utgör en grogrund för pandemier och pälsdjursindustrin riskerar nu att försvåra kampen mot pandemin. För att minska riskerna för smittspridning och för en mutation av viruset bör Sveriges snarast agera och stänga ned Sveriges minkfarmer, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

I brevet skriver Djurens Rätt vidare att: “Nu föreligger risk att smittan muterar på samma sätt som i Danmark och smittar människor, samt att svenska minkfarmer kan bidra till att kommande vaccin blir overksamma.

Beslutet i Danmark innebär bland annat att den danska pälsdjursindustrin får förbud att driva sin verksamhet under kommande år och att 15 miljoner minkar ska avlivas för att förhindra smittspridningen. 

Djurens Rätt lyfter följande åtgärder i sitt brev till landsbygdsministern och regeringen

  • Likt Danmark stoppa minkuppfödning under pågående pandemi. 
  • Skyndsamt utreda hur omfattande smittspridningen på svenska gårdar har varit och offentliggöra var och hur smittan hittills har spridits.
  • Utreda omställningsbidrag till de minkfarmer som måste avveckla sin verksamhet. 
  • Ta fram en plan för avveckling av minkfarmer för att säkerställa att detta inte sker igen.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | fd kommunikationschef

5 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem