Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Stoppa exporterna av levande djur - sommarvärmen förvärrar situationen allvarligt

Nötdjur med öppen mun, dreglande, på djurtransport

Höga temperaturer är mycket problematiska i samband med djurtransporter. I samarbete med Eurogroup for Animals har Djurens Rätt i en skrivelse uppmanat den svenska regeringen att omedelbart ta beslut om att export av levande djur, till länder både inom och utanför EU, inte ska tillåtas under sommaren.

De senaste åren har EU-kommissionen uppmanat medlemsländerna att inte exportera djur under hett väder, i linje med djurtransportbestämmelser. Ändå transporteras djur fortsättningsvis. Vi minns de alarmerande rapporterna från förra sommaren, vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet.

Djur exporteras också från Sverige. Till exempel dräktiga kvigor till länder där de ska användas i mjölkindustrin. Från årsskiftet till mitten av maj i år har redan fler än hundra nötdjur exporterats för avel, från Sverige till England. Under 2018 var antalet exporterade nötdjur i avelssyfte till England 140.

FVE (The Federation of Veterinarians of Europe) har uttalat att djur inte ska transporteras om temperaturen kommer överskrida 30 grader vid något tillfälle under transporten. Beslut om tillfälligt stopp av export av djur har nu tagits av Ungern, Frankrike, Irland, England, Tyskland, Tjeckien och Österrike.

Linda Björklund

Linda Björklund | Sakkunnig

28 juni 2019

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem