Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
 • min 50 kr/mån
kr/mån

Stort upprop - stäng minkfarmerna i Sverige permanent!

Foto: Shutterstock

Den 23 juni gick Djurens Rätt, tillsammans med ett 40-tal andra organisationer, ut i ett gemensamt upprop med en uppmaning till Sveriges regering och riksdag. Efter att SARS-CoV-2 spridits på majoriteten av Sveriges minkfarmer i höstas, införde regeringen ett tillfälligt avelsförbud under 2021. För att undvika risken att smittspridning ska uppkomma framöver kräver nu organisationerna i det gemensamma uppropet att regeringen snarast tar fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige.

I januari i år meddelade den svenska regeringen ett totalstopp för uppfödning av minkar i Sverige under 2021. Beslutet kom efter nära ett år av återkommande larmrapporter om spridning av covid-19 bland minkar på svenska minkfarmer. Sedan dess har minkfarmerna i Sverige fått beslut om att få en ersättning om minst 60 miljoner kronor för att företagen ska överleva.

Nu har Djurens Rätt, tillsammans med 44 andra organisationer, skrivit ett gemensamt upprop till Sveriges regering och riksdag, med landsbygdsministern Jennie Nilsson i spetsen, med en uppmaning om att minkfarmerna bör stängas ned permanent. Detta med beaktande av de omfattande riskerna för smittspridning som är nära knutna till den oetiska hållningen av minkar.

Läs det gemensamma uppropet här

Följande organisationer uppmanar Sveriges regering och riksdag att snarast ta fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige

Se dem i bokstavsordning längre ner på sidan.

Organisationer

– Pälsindustrin är en oetisk och omodern industri som hör hemma i historieböckerna. Det har blivit smärtsamt tydligt under rådande pandemi att vi inte kan hålla djur tätt i små gallerburar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

I Europa har redan 18 länder genomfört eller beslutat om förbud av minkfarmer och tagit fram avvecklingsplaner. Det gäller bland annat Storbritannien, Nederländerna, Norge och Frankrike. Senaste tillskottet blev Estland som gick ut i början av juni med att de inför ett förbud av samtliga pälsdjursfarmer. Och igår meddelade Irland att landet ska avveckla minkfarmerna under 2021.

Bland Sveriges riksdagspartier har Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna uttryckt att de vill se ett förbud för minkuppfödning i Sverige. Men övriga partier har ännu inte öppnat för ett förbud.

– Nu är det upp till politikerna att agera för både djurs och människors bästa. Det är dags att Sverige avvecklar minkfarmerna!, avslutar Camilla Bergvall.

Samtidigt uppmanar Djurens Rätt landsbygdsminister Jennie Nilsson att ta vara på möjligheten att fasa ut pälsdjursindustrin i hela EU. På EU:s ministerråd för jordbruk och fiske, Agrifish, den 28-29 juni kommer nämligen den frågan att komma upp på dagordningen. Förslaget är att utreda ett förbud mot pälsuppfödning i Europeiska unionen.

Minkarna i Sverige

Varje år dödas ca 500 000 minkar i Sveriges pälsindustri, men 2021 blev det stopp för detta på grund av minkfarmernas roll i smittspridningen under coronapandemin. De flesta minkar blev förut bara ett halvår gamla och levde hela sina liv i små gallerburar. Idag finns det cirka 33 minkfarmer kvar i Sverige, med cirka 90 000 avelshonor, varav de flesta finns i Blekinge.

Följande organisationer uppmanar Sveriges regering och riksdag att snarast ta fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige

 1. Djurens Rätt (initiativtagare)
 2. ACTAsia, Asien
 3. Albert Schweizer Foundation, Tyskland
 4. Anima, Danmark
 5. Anima International
 6. Animal Defenders International
 7. Animal Equality
 8. Animalia, Finland
 9. Animals Aotearoa, Nya Zeeland
 10. Animals Australia
 11. Animanaturalis
 12. Bont Voor Dieren, Nederländerna
 13. CAAI, Bulgarien
 14. Compassion in World Farming
 15. Deutsche Juristische Gesellschaft für Tierschutzrecht (DJGT), Tyskland
 16. Deutscher Tierschutzbund, Tyskland
 17. Diervriendelijk, Nederländerna
 18. Djurens Vänner, Sverige
 19. Djurskyddet Sverige
 20. Dyrenes Beskyttelse, Danmark
 21. Dzīvnieku brīvība, Lettland
 22. Equalia, Spanien
 23. Eurogroup for Animals
 24. Falkenbergs Djurskyddsförening
 25. Four Paws International
 26. GAIA, Belgien
 27. Greenpeace
 28. Humane Society International
 29. Humanny pokrok, Slovakien
 30. L214, Frankrike
 31. LAV, Italien
 32. Mercy for Animals
 33. Oikeutta eläimille, Finland
 34. Otwarte Klatki, Polen
 35. Rädda Djuren, Örebro
 36. Rädda Djuren-klubben, Sverige
 37. RSPCA, Storbritannien
 38. SAFE for Animals, Nya Zeeland
 39. SEY Suomen eläinsuojelu, Finland
 40. Sinergia Animal
 41. The Humane Leauge, Storbritannien
 42. Tušti narvai, Litauen
 43. VeGaia, Grekland
 44. Voices for Animals, Ryssland
 45. World Animal Protection

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Linn Åkesson

Linn Åkesson | Kommunikationschef

23 juni 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem