Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Svenska renar far illa på brittiska julmarknader

En ren med fläckig päls står i mörker och tittar mot kameran.
Foto: Animal Aid

De senaste åren har hundratals renar skickats från Sverige, Finland och Norge till Storbritannien där de visas upp som dekorationer på julmarknader. Men avslöjande bilder visar hur de undernärda renarna vanvårdas, och en brittisk djurrättsorganisation uppmanar nu till bojkott av julmarknader med levande djur.

Undernärda renar som blir sparkande och slagna och som hålls under undermåliga förhållande, det är vad organisationen Animal Aids dokumentation av villkoren för de renar som visas upp på brittiska julmarknader och parader.

Tidningar som The Daily Mail och The Independent har rapporterat om bilderna och filmerna, inspelade under 2017 och 2018, som visar renar med brutna horn, skadade ben och stora luckor i pälsen.

Enligt en veterinär, som citeras i tidningen The Daily Mail, far renarna illa av ett liv i fångenskapen och mycket av det som går att se på filmerna kan relateras till den stress som fångenskapen utsätter dem för.

Enligt organisationen Animal Aid kommer en del av renarna från Sverige - mellan åren 2014 och 2017 skickades 571 renar till Storbritannien från Sverige, Finland och Norge.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

6 november 2018

jul

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem