Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Ungern sätter stopp för minkfarmning

Foto: Andrew Skowron

Idag har Ungerns regering meddelat att de sätter stopp för möjligheten att föda upp minkar för sin päls i landet. Beslutet togs mot bakgrund av diskussionen kring hur minkar hålls och för att stoppa spridning av coronavirus från minkfarmer.

I takt med att allt fler länder inför förbud mot uppfödningen riskerar nu inte Ungern att bli ett land dit minkfarmer flyttar när förbud träder i kraft i andra länder. På bara ett par dagar har Ungerns regeringen tagit ett beslut som förbjuder uppfödningen av bland annat minkar och rävar för sin päls i landet.

– Minkfarmningen är på väg bort från Europa, den trängs ut från land efter land. Med sin ovilja att agera riskerar Sverige att bli en räddningsplanka för en oetisk, omodern och starkt kritiserad uppfödning av minkar för sin päls. Möjligheten att hävda att vi har världens bästa djurskydd finns inte längre, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Beslutet i Ungern presenterades av landets kommissionär för djurskydd, Péter Óvári i en video på Facebook. I videon säger han att det finns en diskussion kring hur minkar hålls, liksom kring riskerna för spridning av coronaviruset från minkfarmer. Mot bakgrund av detta har landets regering nu satt stopp för möjligheten att föda upp minkar för sin päls i Ungern.

Landet har dock en stor uppfödning av chinchillor för sin päls som inte omfattas av beslutet.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

24 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem