Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Vem har Almedalens klimatsmartaste mat?

Vem har Almedalens klimatsmartaste mat?

Vi svenskar konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot, enligt Världsnaturfondens Living Planet Report. Men det behöver inte vara en uppoffring att leva klimatsmart. Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och Almedalsveckan är ett perfekt ställe att visa upp hur vi med enkla medel kan minska denna påverkan.

Kl. 16 den 4 juli delas utmärkelsen Almedalens klimatsmartaste mat ut. Samtidigt arrangeras seminariet Klimatsmart mat - vad är bästa strategin?.

Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Fores, PUSH Sverige och CarbonCloud hoppas att alla som arrangerar seminarier, mingel och andra event där mat serveras under Almedalsveckan gör klimatsmarta matval – och visar upp de smarta valen som förebild för andra att inspireras av.

– Under Almedalsveckan delar vi ut priset "Almedalens klimatsmartaste mat” till den arrangör som jobbar bäst med mat som håller sig inom planetens gränser, säger Anna Richert, senior expert på hållbar mat på Världsnaturfonden WWF. 

– Svenskarnas livsmedelskonsumtion orsakar idag ungefär lika stor klimatpåverkan som våra transporter. För att nå de svenska klimatmålen behöver vi förändra hur vi äter. I Almedalen diskuteras framtidens idéer, då vill vi passa på att prata om hur spännande, utvecklande och läcker framtidens mat kan bli, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Nominera klimatsmart mat

Arrangörer kan redan nu registrera sitt Almedalsevent och därmed automatiskt delta i tävlingen. Vi uppmanar även alla Almedalsveckans besökare att hålla koll på eventmaten, nominera arrangörer och ge omdömen med hashtaggen #smartklimatmat.

Använd mer vegetabilier och minska svinnet

En enkel tumregel för att minska matens klimatpåverkan är att dra ner på eller utesluta animalierna och satsa på vegetabilier i säsong. Under sommar och höst finns många härliga primörer att bygga aptitretande rätter kring.

Vi slänger också mycket fullt ätbar mat i Sverige. Den som tänker till och använder ingredienser som annars skulle slängas, undviker onödiga utsläpp från maten. Under Almedalsveckan kan det för många vara praktiskt svårt att använda flergångstallrikar och bestick. Men det finns massor av mat man kan servera utan tallrik och bestick. Den som tänker till kan lätt minska avfallet.

– Forskning visar att människor vill göra mer hållbara val men inte alltid vet hur. Almedalsveckan är ett perfekt tillfälle att sprida inspiration om hur man kan äta mer klimatsmart, säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på föreningen Medveten Konsumtion.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

19 juni 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem