Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Volvo blir läderfria - för djurens skull

Foto: Shutterstock

Biltillverkaren Volvos mål är att enbart erbjuda helt elektriska bilar från år 2030 – och att alla ska vara helt läderfria. I motiveringen till beslutet anges djurskyddsskäl som en av faktorerna.

Målet är att enbart erbjuda helt elektriska bilar från år 2030 – alla läderfria. Volvo Cars skriver i ett pressmeddelande att företaget nu gör ett etiskt ställningstagande för djuren i och med att de slutar använda läder i sina elbilar. I motiveringen till beslutet nämns djuren liksom den miljöpåverkan som djuruppfödningen har.

Men Volvo stannar inte vid lädret utan strävar även efter att minska sin användning av restprodukter från köttdjursuppfödning som vanligtvis används i tillverkningen av plast, gummi, smörjmedel och lim, antingen som en del av materialet eller som en processkemikalie i tillverkningen eller behandlingen av materialet.

Genom att sträva efter att aktivt ersätta dessa material i största möjliga utsträckning tar Volvo Cars tydlig ställning när det gäller djuretik och gör vad man kan för att bidra till att förhindra att djur far illa, genom att bidra till en minskad efterfrågan på dessa material som innehåller animaliska produkter.”, skriver Volvo i sitt pressmeddelande.

Den globala läderindustrin är en omfattande och det produceras två miljarder kubikmeter läder varje år. De största producenterna är Kina, Italien, Indien och Brasilien -  2016 släpptes avslöjande bilder som visade hur djur vars skinn blev klädsel till bilar behandlads i just Brasilien.

En vanlig uppfattning är att skinnet bara är en biprodukt vid slakten, och att det därför inte spelar någon roll om en köper skinnprodukter. I själva verket bidrar skinnindustrin en hel del till lönsamheten för kött- och mjölkindustrin eftersom skinnet är den mest värdefulla delen av djuret efter köttet och organen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

24 september 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem