Katter

Katters välmående riskeras för att människor inte förstår deras behov av stimulans och tillsyn. Djurens Rätt arbetar för att färre katter ska bli hemlösa och bli en mer självklar del av sin människo-familj.
Ungefär 20 procent av alla svenska hushåll har minst en katt, och katter är därmed det vanligast förekommande djuret i våra hem.(1)
Om katter som vistas utomhus inte är kastrerade riskerar ovälkomna kattungar att födas, och för dem väntar ofta avlivning eller ett liv i hemlöshet. Se därför till att kastrera din katt vid lämplig ålder och fall inte för frestelsen att låta den få ungar. Det här är också reglerat i lagstiftning sedan 2020.(2)
Det finns många hemlösa katter som behöver trygga och kärleksfulla hem. Den som funderar på att ta in en katt i sin familj kan vända sig till ett katthem eller en omplaceringsverksamhet som hjälper hemlösa katter.
Obligatoriskt att ID-märka och registrera sin katt
Den 1 januari 2023 införs ett krav på obligatorisk märkning och registrering av katter. Förslaget röstades igenom av riksdagen den 2 mars 2022. Djurens Rätt ser mycket positivt på detta och har arbetat för det skulle bli verklighet under lång tid.
Jordbruksverket kommer ansvara över ett centralt kattregister där katten ska registreras efter märkning.
Stort behov av stimulans
Katters välmående riskeras för att människor inte förstår deras behov av stimulans, av att röra på sig och att få utlopp för sina naturliga beteenden.(3–5)
När katter är utomhus får de leva ett friare liv med mycket stimulans, men katter som lever på det sättet riskerar även att skadas av trafiken samtidigt som de skadar och dödar små vilda djur i stor omfattning. Att jaga ligger i deras natur och är inte något de kan påverka, men vi människor kan bidra till att minska den problematiken.
För att minimera skador är det viktigt att inte lämna sin katt utan uppsyn utomhus. Det finns många andra sätt att ge katter möjlighet att få utlopp för sitt jaktbeteende utan att orsaka skada hos andra djur. Till exempel lek med olika kattleksaker, utspridd mat med utläggning av doftspår och ett hem som ser till att katten får den näring och stimulans den behöver.(4)
Om katten alltid är inomhus blir det större krav på att människan ordnar en stimulerande miljö.(3, 5) Ett sätt att stimulera katten är att gömma torrfoder i leksaker och på olika platser och sedan låta katten få söka efter det istället för att ge all mat i skål.(3, 6)
Katter har även behov av att klättra samt föredrar upphöjda viloplatser för att kunna spana ut över sitt hem.(3)
Källor
- Agria (2021) Husdjur i vart tredje svenskt hem.
- Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2020:8) om hållande av hundar och katter, saknr L102.
- Herron M. E. & Buffington C. A. (2012) Environmental enrichment for indoor cats: implementing enrichment. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 34(1): E3.
- Herron M. E. & Buffington C. T. (2010) Environmental enrichment for indoor cats. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 32(12): E4.
- Jordbruksverket. Så sköter du din katt.
- Rochlitz I. (2005) A review of the housing requirements of domestic cats (Felis silvestris catus) kept in the home. Applied Animal Behaviour Science 93: 97–109.
- Sadek T. m.fl. (2018) Feline Feeding Programs: Addressing behavioral needs to improve feline health and wellbeing. Journal of feline medicine and surgery 20(11): 1049–1055.