Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
 • min 50 kr/mån
kr/mån

Katter

Katters välmående riskeras för att människor inte förstår deras behov av stimulans och tillsyn. Djurens Rätt arbetar för att färre katter ska bli hemlösa och bli en mer självklar del av sin människo-familj.

Ungefär 20 procent av alla svenska hushåll har minst en katt, och katter är därmed det vanligast förekommande djuret i våra hem.(1)

Om katter som vistas utomhus inte är kastrerade riskerar ovälkomna kattungar att födas, och för dem väntar ofta avlivning eller ett liv i hemlöshet. Se därför till att kastrera din katt vid lämplig ålder och fall inte för frestelsen att låta den få ungar. Det här är också reglerat i lagstiftning sedan 2020.(2)

Det finns många hemlösa katter som behöver trygga och kärleksfulla hem. Den som funderar på att ta in en katt i sin familj kan vända sig till ett katthem eller en omplaceringsverksamhet som hjälper hemlösa katter.

Obligatoriskt att ID-märka och registrera sin katt 

Den 1 januari 2023 införs ett krav på obligatorisk märkning och registrering av katter. Förslaget röstades igenom av riksdagen den 2 mars 2022. Djurens Rätt ser mycket positivt på detta och har arbetat för det skulle bli verklighet under lång tid. 

Jordbruksverket kommer ansvara över ett centralt kattregister där katten ska registreras efter märkning. 

Stort behov av stimulans

Katters välmående riskeras för att människor inte förstår deras behov av stimulans, av att röra på sig och att få utlopp för sina naturliga beteenden.(3–5) 

När katter är utomhus får de leva ett friare liv med mycket stimulans, men katter som lever på det sättet riskerar även att skadas av trafiken samtidigt som de skadar och dödar små vilda djur i stor omfattning. Att jaga ligger i deras natur och är inte något de kan påverka, men vi människor kan bidra till att minska den problematiken.

För att minimera skador är det viktigt att inte lämna sin katt utan uppsyn utomhus. Det finns många andra sätt att ge katter möjlighet att få utlopp för sitt jaktbeteende utan att orsaka skada hos andra djur. Till exempel lek med olika kattleksaker, utspridd mat med utläggning av doftspår och ett hem som ser till att katten får den näring och stimulans den behöver.(4)

Om katten alltid är inomhus blir det större krav på att människan ordnar en stimulerande miljö.(3, 5) Ett sätt att stimulera katten är att gömma torrfoder i leksaker och på olika platser och sedan låta katten få söka efter det istället för att ge all mat i skål.(3, 6) 

Katter har även behov av att klättra samt föredrar upphöjda viloplatser för att kunna spana ut över sitt hem.(3) 

Källor

 1. Agria (2021) Husdjur i vart tredje svenskt hem.
 2. Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2020:8) om hållande av hundar och katter, saknr L102.
 3. Herron M. E. & Buffington C. A. (2012) Environmental enrichment for indoor cats: implementing enrichment. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 34(1): E3.
 4. Herron M. E. & Buffington C. T. (2010) Environmental enrichment for indoor cats. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 32(12): E4.
 5. Jordbruksverket. Så sköter du din katt. 
 6. Rochlitz I. (2005) A review of the housing requirements of domestic cats (Felis silvestris catus) kept in the home. Applied Animal Behaviour Science 93: 97–109.
 7. Sadek T. m.fl. (2018) Feline Feeding Programs: Addressing behavioral needs to improve feline health and wellbeing. Journal of feline medicine and surgery 20(11): 1049–1055.

Vanliga frågor

Vad gör jag om jag hittar en bortsprungen eller hemlös katt?

 1. Om katten är mager och hungrig ger du mat och vatten i små portioner. Kontakta en veterinär om du är orolig för kattens hälsa.
 2. Ta reda på om katten är märkt. Katter kan vara märkta antingen med en tatuering i örat, eller med ett microchip i nacken. Hos polis eller veterinär kan du få hjälp att läsa av microchipet. Kattens ägare kan sedan förhoppningsvis spåras i kattregistret hos SVERAK eller SKK (Jordbruksverket efter 1 januari 2023).
 3. Anmäl katten till polisen som upphittad.
 4. Om katten inte är ID-märkt och registrerad är det bra att annonsera efter kattens ägare. Om du är osäker på om katten verkligen gått vilse, eller om ni är flera som ser till den, kan ett sätt att få reda på det vara att sätta på katten ett halsband med en hylsa på, där du lägger en lapp med dina kontaktuppgifter.
 5. Om ingen ägare hittas, fundera på om du själv kan ta hand om katten eller hitta ett hem till katten genom din bekantskapskrets. Katthemmen är vanligen överfulla och drivs av volontärer så all avlastning de kan få, genom att du själv försöker hitta ett hem till katten, är välkommet. Annars får du försöka hitta plats på ett katthem.
 6. Om katten lämnas till veterinär eller polis finns en risk att den avlivas, särskilt om den är svårhanterad och/eller sjuk. Om katten är frisk bör den inte överlämnas dit - om du inte får löfte om att den inte kommer att avlivas.

Förutsättningen för att katter ska kunna återförenas med sin människofamilj är att de id-märks och registreras. För att det inte ska bli oönskade kattungar, är det viktigt att katter också kastreras.

Länk till svaret

Jag behöver ekonomiskt stöd för att vårda ett djur

Djurens Rätt har en fond vid namn Systrarna Panofskys minnesfond. Fonden kan ge stöd till medlemmar i Djurens Rätt som tar hand om övergivna djur. Det kan vara för att rädda enskilda djurindivider eller grupper av djur, där fonden kan ge bidrag till vård och rehabilitering. Läs mer om Systrarna Panofskys minnesfond.

 

Länk till svaret

Vad är Djurens Rätts inställning till foder med animaliskt ursprung?

Detta är en komplex fråga och det finns många olika uppfattningar. Djurens Rätt förordar veganskt foder när det är möjligt, men det gäller att fodret fungerar till djurslaget och passar individen. Animalisk djurmat baseras ofta på slaktavfall, vilket är bättre än att öka efterfrågan på rent kött. Det viktigaste är att välja bort foder med hög köttandel, då det inte tillför mer näring än andra foder. Djurfodrets ekonomiska betydelse för köttindustrin är oklar, men tydlig när det gäller foder med hög köttandel.

Svårt med vegetabiliskt till katter

När det gäller katter så är de anpassade för att äta smågnagare och andra djur, och då äter de hela kroppen, med ben och päls och alla organ utom gallblåsan. Den kattmat som säljs i butikerna består inte av hela, råa smågnagare, utan foderföretagen försöker efterlikna denna sammansättning med hjälp av andra ingredienser. Katter behöver få i sig den näring som finns i hela, döda kroppar; bland annat taurin, protein, kalcium och fosfor. Men dessa näringsämnen finns också i andra råvaror. 

Det finns idag flera märken av veganskt kattfoder på marknaden. Om dessa foder kan uppfylla katternas näringsbehov är det självklart positivt, men det är i dagsläget oklart och kan därför inte rekommenderas. Utfodring av kattungar med hemlagad veganmat uppfyller med säkerhet inte djurskyddslagens krav efter att en kattägare blev anmäld 2011. I djurskyddslagen står att djur ska utfodras med foder som är anpassat efter dem. Att katter är rovdjur betyder inte nödvändigtvis att de måste äta kött, men det ska vara anpassat näringsmässigt. En katt som bara får kött (det vill säga muskler) löper också risk för näringsbrist. 

Den som vill vara säker på att djuren i ens vård får den näring de behöver bör därför köpa fullfoder, samt leta efter oberoende tester av foder.

Hundar kan äta helt veganskt foder

När det gäller hundfoder finns det olika märken av veganskt fullfoder till hundar i fackhandeln. Hundar är inte renodlade karnivorer (köttätare), som katter och illrar, utan är allätare. Precis som människor. Det är fortfarande lika viktigt att vara säker på att en hund får hela sitt näringsbehov tillgodosett, och att det foder som ges är ett fullfoder.

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem