Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
 • min 35 kr/mån
kr/mån

Katter

Katters välmående riskeras för att människor inte förstår deras behov av stimulans och tillsyn.

Katter finns i ungefär 20 procent av alla svenska hushåll, och är därmed det vanligast förekommande djuret i våra hem.(1)

Om katter som vistas utomhus inte är kastrerade riskerar ovälkomna kattungar att födas, och för dem väntar ofta avlivning eller ett liv i hemlöshet. Se därför till att kastrera din katt vid lämplig ålder och fall inte för frestelsen att låta den få ungar. Det här är också reglerat i lagstiftning sedan 2020.(2)

Det är Djurens Rätts bestämda uppfattning att katter ska ID-märkas och registreras. Märkning kan ske med örontatuering som görs när katten är sövd eller med chip.

För identifiering är det bäst att katten är registrerad både i DjurID, Svenska Kennelklubbens ägarregister för katter och hundar, samt i kattförbundet SVERAKS:s id-register för katter innan ev. obligatoriskt register finns.

Det finns många hemlösa katter som behöver trygga och kärleksfulla hem. Den som funderar på att ta in en katt i sin familj kan vända sig till ett katthem eller en omplaceringsverksamhet som hjälper hemlösa katter.

Stort behov av stimulans

Katters välmående riskeras för att människor inte förstår deras behov av stimulans, av att röra på sig och att få utlopp för sina naturliga beteenden.(3–5) 

När katter är utomhus får de leva ett friare liv med mycket stimulans, men katter som lever på det sättet riskerar även att skadas av trafiken samtidigt som de skadar och dödar små vilda djur i stor omfattning. Att jaga ligger i deras natur och är inte något de kan påverka, men vi människor kan bidra till att minska den problematiken.

För att minimera skador är det viktigt att inte lämna sin katt utan uppsyn utomhus. Det finns många andra sätt att ge katter möjlighet att få utlopp för sitt jaktbeteende utan att orsaka skada hos andra djur. Till exempel lek med olika kattleksaker, utspridd mat med utläggning av doftspår och framförallt ett hem som ser till att katten får den näring och stimulans den behöver.(4)

Om katten alltid är inomhus blir det större krav på att människan ordnar en stimulerande miljö.(3, 5) Ett sätt att stimulera katten är att gömma torrfoder i leksaker och på olika platser och sedan låta katten få söka efter det istället för att ge all mat i skål.(3, 6) Detta är även något som den amerikanska veterinärorganisationen för vård av katter (AAFP) tydligt uttrycker som ett måste för att katterna ska kunna utföra naturliga beteenden i fångenskap.(6)

Katter har även behov av att klättra,(3) och det kan skåp och hyllor samt klöspelare från fackhandeln användas till.

Källor

 1. Novus (2017) Hundar och katter allt vanligare i våra hem. 
 2. Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2020:8) om hållande av hundar och katter, saknr L102.
 3. Herron M. E. & Buffington C. A. (2012) Environmental enrichment for indoor cats: implementing enrichment. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 34(1): E3.
 4. Herron M. E. & Buffington C. T. (2010) Environmental enrichment for indoor cats. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 32(12): E4.
 5. Jordbruksverket. Så sköter du din katt. 
 6. Rochlitz I. (2005) A review of the housing requirements of domestic cats (Felis silvestris catus) kept in the home. Applied Animal Behaviour Science 93: 97–109.
 7. Sadek T. m.fl. (2018) Feline Feeding Programs: Addressing behavioral needs to improve feline health and wellbeing. Journal of feline medicine and surgery 20(11): 1049–1055.

Vanliga frågor

Vad gör jag om jag hittar en bortsprungen eller hemlös katt?

 1. Om katten är mager och hungrig ger du mat och vatten i små portioner. Kontakta en veterinär om du är orolig för kattens hälsa.
 2. Ta reda på om katten är märkt. Katter kan vara märkta antingen med en tatuering i örat, eller med ett microchip. Hos polis eller veterinär kan du få hjälp att läsa av microchipet. Kattens ägare kan sedan förhoppningsvis spåras i kattregistret hos SVERAK eller SKK.
 3. Anmäl katten till polisen som upphittad.
 4. Om katten inte är ID-märkt och registrerad behöver du annonsera efter kattens ägare. Om du är osäker på om katten verkligen gått vilse, eller om ni är flera som ser till den, kan ett sätt att få reda på det vara att sätta på katten ett halsband med en hylsa på, där du lägger en lapp med dina kontaktuppgifter.
 5. Om ingen ägare hittas, fundera på om du själv kan ta hand om katten eller hitta ett hem till katten genom din bekantskapskrets. Katthemmen är vanligen överfulla och drivs av volontärer så all avlastning de kan få, genom att du själv försöker hitta ett hem till katten, är välkommet. Annars får du försöka hitta plats på ett katthem.
 6. Om katten lämnas till veterinär eller polis finns en risk att den avlivas, särskilt om den är svårhanterad och/eller sjuk. Om katten är frisk bör den inte överlämnas dit om du inte får löfte om att den inte kommer att avlivas.

Förutsättningen för att katter ska kunna återförenas med sin människofamilj är att de id-märks och registreras. För att det inte ska bli oönskade kattungar som kanske sedan drabbas av hemlöshet, är det viktigt att katter också kastreras.

Källa:

Kastreringsbussen. Katt i nöd. Sidan besökt 2018-11-12.

Länk till svaret

Jag behöver ekonomiskt stöd för att vårda ett djur

Djurens Rätt har en fond vid namn Systrarna Panofskys minnesfond. Fonden kan ge stöd till medlemmar i Djurens Rätt som tar hand om övergivna djur. Det kan vara för att rädda enskilda djurindivider eller grupper av djur, där fonden kan ge bidrag till vård och rehabilitering. Läs mer om Systrarna Panofskys minnesfond.

 

Länk till svaret

Vad är Djurens Rätts inställning till foder med animaliskt ursprung?

Detta är en komplex fråga och det finns många olika uppfattningar. Djurens Rätt förordar veganskt foder när det är möjligt, men det gäller att fodret fungerar till djurslaget och passar individen. Animalisk djurmat baseras främst på slaktavfall. Vi har inga siffror som visar på djurmatens ekonomiska betydelse för köttindustrin.

Vi får många frågor om vegansk mat till katter. Katter är anpassade för att äta smågnagare och andra djur, och då äter de hela kroppen, med ben och päls och alla organ utom gallblåsan. Den kattmat som säljs i butikerna består inte av hela, råa smågnagare, utan foderföretagen försöker efterlikna denna sammansättning med hjälp av andra ingredienser. Katter behöver få i sig den näring som finns i hela, döda kroppar; bland annat taurin, protein, kalcium och fosfor. Men dessa näringsämnen finns också i andra råvaror, och det är det som foderföretagen utnyttjar. En katt kan inte leva på samma mat som till exempel människor eller hundar.

Det finns idag flera märken av veganskt kattfoder på marknaden. Vi känner inte till några studier av dessa. Vi skulle vilja se kemiska analyser eller tester av dessa foder eller tillsatserna i dessa. Vi har heller inte information om det gjorts smältbarhetstester där man ser hur bra eller till hur stor del katterna tillgodogör sig veganskt foder. Om dessa foder kan uppfylla katternas näringsbehov är det självklart positivt.

En värmländsk kattägare anmäldes till länsstyrelsen i augusti 2011 för att han gav sina katter veganmat. När kattungar annonserades ut via Blocket ville ägaren att köparna skulle fortsätta ge dem veganmat. I samråd med Jordbruksverket fattade länsstyrelsen sitt beslut att den utfodringen inte uppfyllde djurskyddslagens krav. I djurskyddslagen står att djur ska utfodras med foder som är anpassat efter dem och länsstyrelsen gjorde tolkningen att den delen i lagen inte efterföljdes beroende på att katter är utpräglade rovdjur. Att katter är rovdjur betyder inte nödvändigtvis att de måste äta kött, och en katt som bara får kött (det vill säga muskler) löper risk för näringsbrist. Men det är naturligtvis förenat med risker att ge djur ett foder som inte kan garantera ett fullvärdigt näringsinnehåll och smältbarhet.

Det marknadsförs otroligt många foder och många av dem har ingen vetenskap som backar upp att de är hälsosamma. Den som vill vara säker på att djuren i ens vård får den näring de behöver bör därför leta efter oberoende tester av foder, och inte lita på att det foder som säljs i affären alltid är fullvärdigt – oavsett om de innehåller animaliska produkter eller ej.

När det gäller hundfoder finns det olika märken av vegetariskt eller veganskt fullfoder till hundar i fackhandeln. Hundar är inte lika renodlade karnivorer (köttätare) som katter och illrar utan är mer omnivora, det vill säga blandkostare. Det är dock lika viktigt att vara säker på att en hund får hela sitt näringsbehov tillgodosett, och att det foder man ger är ett fullfoder.

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem