Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Djurtestade kosmetika-, hygien- & hushållsprodukter

Djurtestade kosmetika- och hygienprodukter ska i princip vara förbjudna i EU, men i praktiken finns det flera kryphål. För hushållsprodukter finns det ännu inga restriktioner. Välj därför produkter från Djurens Rätts lista över icke-djurtestade märken!

Djurtester av kosmetika och hygienprodukter

Reglerna kring djurtestade kosmetika- och hygienprodukter i EU är snåriga. Flera lagstiftningar finns på området, och ibland överlappar de, vilket gör det än mer komplicerat. I korta drag finns det ett förbud mot att utföra djurtester och att sälja nya djurtestade produkter i EU, om testerna utförs för att uppfylla säkerhetskrav inom kosmetikalagstiftningen. Det finns dock annan lagstiftning som ibland kräver djurtester, för att testa ingrediensernas giftighet för människor eller miljö. 

Vill en vara säker på att inte bidra till djurtester finns det i nuläget bara ett säkert sätt, och det är att välja märken som finns med på Djurens Rätts förteckning över ej djurtestade kosmetika- och hygienprodukter, som uppfyller kriterierna inom Humane Cosmetics Standard.

Läs mer om reglerna kring kosmetikatestning i Djurens Rätts  fördjupningsartikel om EU:s regler för djurtester av kosmetika och hygienprodukter.

Djurens Rätts rekommendation till konsumenter

Humane Cosmetics Standard (HCS) är Standarden för icke djurtestade kosmetika- och hygienprodukter. The Humane Household Products Standard (HHPS) är Standarden för icke-djurtestade hushålls- och rengöringsprodukter. Standarderna togs fram 1996 av en internationell koalition av djurrätts– och djurskyddsorganisationer i EU och Nordamerika. Detta innebär att organisationerna använder sig av samma kriterier och lista över icke djurtestade produkter.

Företag ansöker om godkännande enligt Standarden genom att tillhandahålla information om sina leverantörer, produkter och ingredienser. Företagen ska också ha ett fast slutdatum efter vilket ingen av företagets produkter eller ingredienser har testats på djur. Företagen granskas sedan av oberoende revisorer var tredje år för att säkerställa att inga råvaror blir djurtestade. Det räcker alltså inte med att företagen skriver på sina produkter eller i reklammaterial att de inte testar på djur.

Den skuttande kaninen/Leaping Bunny är Standardernas officiella symbol och den får endast användas av företag som godkänts enligt Humane Cosmetics Standard och Humane Household Products Standard.

För att vara säker på att produkterna eller dess ingredienser inte varit involverade i djurtester rekommenderar Djurens Rätt alltså konsumenter att handla enligt listan över företag som inte testar på djur. Detta eftersom undantagen för vissa tester finns, och som konsument är det omöjligt att veta vilka produkter som har testats på djur. 

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Beställ hem ett kostnadsfritt inspirationsmagasin genom att messa VEGO till 72 120 (det kostar som ett vanligt sms) eller beställ ett här!

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem