Hoppa till huvudinnehåll

Päls

Djuren i pälsindustrin föds upp endast för sin päls och resten av djuret tas sällan till vara. Det är en hård och grym bransch för att tillfredsställa modeskaparna där miljontals djur får sätta livet till.

Kappor, kragar, väskor, mössor och inredningsdetaljer - handeln med päls är en global miljardindustri. För säsongen 2013/14 var försäljningsvärdet 4,6 miljarder US dollar enbart för mink och räv, hela industrin är värderat till ungefär 40 miljarder US dollar. De vanligaste djuren som förekommer är mink, räv, chinchilla, tvättbjörnar, sobel och lamm. (1) Men industrin har en grym baksida som består av lidande, sjukdomar och stereotypa beteendestörningar. (5)

Enligt pälsbranschen kommer ungefär 85 procent av all päls från djur som fötts upp på farmer och 15 procent från djur som jagats i det vilda.  Enligt dem producerades 87,2 miljoner pälsskinn från enbart mink under 2013-14 samt 7,8 miljoner från rävar. Den största producenten av päls är Danmark och den största importören av päls är Kina. Efterfrågan är även stor i resten av Östasien, Ryssland, Europa och Nordamerika. (1)

Djurens pälsar säljs som råskinn på auktioner. De största auktionshusen ligger i Danmark, Finland, Ryssland, USA och Kanada. (1) Från auktionsbolagen går sedan de råa skinnen vidare för beredning och färgning. Efter detta bearbetas skinnen till pälsplagg. (4)

Pälsuppfödning i Sverige

Det vanligaste djuret inom pälsindustrin är minken och cirka 70 procent av mink- och rävfarmarna finns i Europa och Nordamerika. (5) Resterande farmer finns i Kina, Ryssland, Ukraina och Argentina. (1) Pälsindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. I Sverige dödas ca 1 miljon minkar i pälsindustrin varje år. (3) (2)

Fur Free Alliance

Djurens Rätt är medlemmar i Fur Free Alliance, FFA. Det är en internationell sammanslutning av ca 35 djurrätts- och djurskyddsorganisationer världen över. FFA arbetar genom opinionsbildning för att öka medvetenheten hos allmänheten om de grymheter som pälsindustrin utsätter djur för. Inom FFA finns ett särskilt program framtaget för en pälsfri handel, Fur Free Retailer Program. Programmet syftar till att ge konsumenterna information om vilka butikskedjor som inte säljer päls. De företag som vill stå med på listan måste skriva under en överenskommelse där de intygar att de inte säljer eller kommer att sälja pälsplagg eller andra kläder med pälsdetaljer i någon av sina butiker. Butikskedjor som finns i flera länder signerar avtalet i det land där företaget har sitt huvudkontor.

Läs mer om arbetet med pälsfria butikskedjor på kampanjsidan: www.palsfrihandel.se. Där hittar du alla företag i Sverige som garanterat inte säljer päls. Besök gärna den internationella hemsidan www.furfreeretailer.com.

Istället för päls

Idag behöver vi inte längre päls för att hålla oss varma; det finns många nya modernare material som håller kylan borta. Välj t ex fodrade jackor i materialet Gore-Tex eller andra vindtäta och vattenavstötande material i bomull och polyester, täckjackor vadderade med syntetmaterial eller fleece.  Titta noga på de pälskanter som finns på jackor, mössor och andra accessoarer och välj ett plagg med syntetisk päls eller helt utan. Titta noga på klädetiketten och fråga i butiken om du är osäker. Allra säkrast är att köpa från de företag som finns med på Djurens Rätts pälsfria lista.

Källor

  1. International Fur Federation. Hemsida: http://www.iftf.com Sidan besökt 2015-11-12
  2. European Fur information Center. Hemsida: http://furinformationcenter.eu/facts/facts-fur-farmed-animals.aspx. Sidan besökt 2015-11-12
  3. Sveriges Pälsdjursuppfödares riksförbund. Hemsida: http://www.svenskmink.se Sidan besökt: 2015-11-16
  4. Kopenhagenfur. Hemsida http://www.kopenhagenfur.com/ sidan besökt 2015-11-16
  5. Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap (1990) SVS pälsdjursutredning: för bättre välfärd hos farmad mink och räv.

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Beställ hem ett kostnadsfritt inspirationsmagasin genom att messa VEGO till 72 120 (det kostar som ett vanligt sms) eller beställ ett här!

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem