Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Dun & fjädrar

Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt; dels efter slakt av djuren, dels genom plockning av levande fåglar. Påskfjädrarna vi ser i den svenska handeln kommer ofta från kalkonindustrin i USA.

Vilka djur används?

Dun och fjädrar kommer till största del från andfåglar som ankor och gäss. Enligt Djurens Rätts kartläggning gällande påskfjädrar i den svenska handeln kommer påskfjädrarna nästan uteslutande från kalkoner. Det är vanligt att fjädrarna kommer från köttindustrin i USA som sedan transporteras till Kina för att färgas. Tamankor och gäss används för kommersiell produktion av kött, ägg samt dun och fjädrar(1, 2) medan kalkoner föds främst upp för köttproduktion(3). Kina är den största aktören i hållningen av andfåglar men även andra länder som Frankrike, Ukraina, Ungern, Indien, Thailand, Vietnam, Taiwan, USA, Ryssland och Polen är stora inom uppfödning av dessa fåglar.(1, 2) För kalkoner är det främst USA, Storbritannien, Frankrike och Italien som bedriver uppfödning.(3) 

I Sverige finns det en kommersiell köttproduktion för tamanka, kalkon och gås. Det är dock okänt i vilken utsträckning fjädrarna och dunet används.  

Dunet och fjädrarna från andfåglar används som stoppning för både kläder, kuddar och möbler som soffor. Dun är det mjuka lagret av fjädrar närmast huden på en fågel och finns huvudsakligen på bröstkorgen. De här fjädrarna anses mest värdefulla då de är extra mjuka. De flesta produkter märkta ”dun” är en kombination av dessa underfjädrar och andra fjädrar. Ju mer dun i en produkt, desto värdefullare anses den vara. Ett vanligt duntäcke innehåller dun från ca 75 fåglar.(4)

Vattenlevande fåglar har svaga ben och leder, eftersom de inte har behov av att kunna bära upp sin vikt på land under längre perioder. Detta kan ge upphov till ben- och fotproblem, speciellt där fåglarna ofta hålls på gallergolv eller hårda golv, det är vanligt i stordriftssystem. Avel med hög produktion, stressande miljö, trängsel och ohygieniska förhållanden, bidrar till att fåglarnas immunförsvar försämras. Det medför att fågelinfluensavirus får utrymme att växa till, spridas och mutera.(5, 6) 

Fjäderplockning och kannibalism är allvarliga djurskyddsproblem som båda har koppling till att fåglarna inte får utlopp sina naturliga beteenden såsom att söka efter föda och putsning - något som är knutet till tillgång på öppet vatten. Ankor har ett starkt behov av tillgång till vatten för att simma och bada i, för att tillfredsställa sina biologiska och beteendemässiga behov.(6)

Istället för dun

Qualofill, Fiberfill, Polarguard och Thinsulate heter några av de syntetmaterial som kan användas istället för dun. Syntetmaterial förlorar inte, till skillnad från dun, sin isolerande egenskap när det tvättas och blir blött. Genom syntet undviker man också allergirisken som är stor vid användandet av dun och fjäderprodukter. Läs mer om djurvänlig konsumtion här.

Istället för påskfjädrar

Använd din fantasti och pynta riset med färgglada band, hemmagjorda fjädrar av papper eller varför inte pärlplattepynt? Hitta djurvänligt pyssel här!

Källor

  1. SVA. (2015) Tamanka och myskanka. Sidan besökt 2022-09-28.
  2. SVA. (2015) Tamgäss. Sidan besökt 2022-09-28.
  3. SVA.  (2014) Kalkon. Sidan besökt 2022-09-28.
  4. Hermanrud P. Dun till varje pris. Kalla Fakta, TV4, 2009-02-01.
  5. Djurens Rätt (2022) Åtgärder för att hindra smittspridning i Sveriges djurfabriker – och förbättra djurvälfärden
  6. Ankarcrona E.(2009). Ankuppfödning. Sveriges Lantbruksuniversitet.
dun

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat. 

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem