Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Silke

Silke är det körtelsekret som vissa fjärilslarver spinner runt sig själva till en kokong när de ska förpuppas.

De fjärilsfamiljer som producerar silke är Bombycidae, dit den "odlade" mullbärssilkesfjärilen hör, och Saturniidae eller Tussah, dit vildsilkesfjärilarna hör.(1) Kina och Indien står för merparten av världsproduktionen av silke idag.(2)

Konventionell uppfödningen av silkeslarver sker inomhus på hyllor i noggrant tempererade rum. Eftersom tråden lätt går sönder när fjärilen ska bryta sig ur kokongen, dödas silkesfjärilen redan i puppstadiet. Kokongerna upphettas så att larverna dör. När man sedan kokar silket avlägsnas proteinet som klistrar samman trådarna och silkestråden är färdig att användas. Varje kokong kan ge upp till 800 meter sammanhängande tråd.(2)

Skapar miljöproblem

Det går åt ca 5000 silkesmaskar för att göra en kimono i rent silke.(3) Kokongresterna tillsammans med utgallrade kokonger kardas och kammas innan de spinns till grövre garner eller används som stoppning. Trådarna från vildsilke är grövre och ojämnare än mullbärssilket.(2) Av silke görs framförallt siden, men också silkessammet. Silket kan användas som garn eller blandas med andra textilmaterial.

Silke står cirka 0,2 procent av världens totala produktion av textilier men medför en del miljöproblem. När silket väl är spunnet så används kemikalier i form av olika tvättmedel och tensider för avlägsna det klibbiga proteiner sericin som binder ihop kokongen, detta leder till starkt förorenat, syrekrävande avloppsvatten.(2)

När det gäller insekters förmåga att känna smärta och lidande förespråkar Djurens Rätt försiktighetsprincipen, och rekommenderar därför att konsumenter väljer bort silke. Oavsett hur mycket dessa djur förmår känna och uppleva kan man också fråga sig om det är rimligt att ta livet av så många varelser för att få fram ett lyxmaterial som silke.

Istället för silke

Alternativ till silke är konstfibrer som nylon, viskos och rayon. Naturmaterial som kan användas är bomull och rami (textilfiber som görs av nässla).

Här kan du läsa mer om hur du är en djurvänlig konsument.

Om du vill veta mer om Djurens Rätts arbete för djuren - klicka här.

Källor

  1. Lundwall E. Textila Material. I: Tidens tand - Förebyggande konservering. Red. M. Fjaestad. Riksantikvarieämbetet.  
  2. Wennermark S (2012). Ekologisk och rättvis textilkonst? Linköpings Universitet.
  3. Fritz A. & Cant J. (1986) Consumer Textiles. Oxford University Press, Australia. Reprint 1987.

Vanliga frågor

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Beställ hem ett kostnadsfritt inspirationsmagasin genom att messa VEGO till 72 120 (det kostar som ett vanligt sms) eller beställ ett här!

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem