Hoppa till huvudinnehåll
Hönan eller ägget?

Hönan eller ägget?

Just nu lever nästan 8 miljoner hönor i Sveriges äggfabriker. Av dem hålls ungefär 15 procent hela sina liv i burar, resten hålls "frigående" i stora stallar.

Djurens Rätt arbetar för att djur ska ses som individer som existerar för sin egen skull - hönor är inga äggmaskiner! Vi vänder oss därför emot all äggproduktion. Men för de hönor som idag utnyttjas i äggindustrin är det sämsta alternativet att hållas i bur. De så kallade frigående systemen har också allvarliga problem, men det finns större potential att förbättra de frigående systemen än burarna. Därför arbetar vi för ett stopp för all buräggsförsäljning.

Av de ägg som värps av hönor i Sverige säljs 85 procent som hela ägg till konsumenter. Resten går till restauranger och storkök, eller till produktindustrin. Det betyder att butikskedjorna, som är länken mellan äggindustrin och konsumenterna, har en mycket viktig roll att fylla. Vår kampanj har därför riktat in sig på att få bort buräggen från butikshyllorna.

Sedan Djurens Rätt inledde kampanjen 2008 har mycket hänt! Butikskedjorna Hemköp, Willys, PrisXtra, Coop, Lidl och Netto  har tagit bort buräggen helt. ICA och City Gross säljer dem fortfarande. ICA har ingen central policy mot burägg, men har slutat distribuera dem via sitt centrallager. När vi inledde vår kampanj 2008 var 29 % av äggen från centrallagret burägg. Idag är den siffran 4 %. De flesta ICA-butiker säljer inte burägg men det finns de som fortfarande gör det.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem