Hoppa till huvudinnehåll
Hönan eller ägget?

Hönan eller ägget?

Just nu lever nästan 8 miljoner hönor i Sveriges äggfabriker. Av dem hålls ungefär 15 procent hela sina liv i burar.

Djurens Rätt arbetar för att djur ska ses som individer som existerar för sin egen skull - hönor är inga äggmaskiner! Vi vänder oss därför emot all äggproduktion. Men för de hönor som idag utnyttjas i äggindustrin är det sämsta alternativet att hållas i bur. De så kallade frigående systemen har också allvarliga problem, men det finns större potential att förbättra de frigående systemen än burarna. Därför arbetar vi för ett stopp för all buräggsförsäljning.

Av de ägg som värps av hönor i Sverige säljs knappt 90 procent till humankonsumtion i form av färska ägg, medan resterande går till bearbetning i livsmedels- eller läkemedelsindustrin (1). Det betyder att butikskedjorna, som är länken mellan äggindustrin och konsumenterna, har en mycket viktig roll att fylla. Vår kampanj har därför hittills till stor del riktat in sig på att få bort buräggen från butikshyllorna.

Sedan Djurens Rätt inledde kampanjen 2008 har mycket hänt! Butikskedjorna Coop, Hemköp, Lidl och Willys har tagit bort buräggen helt. Netto har beslutat att fasa ut buräggen under år 2017. Lagom till påsken 2017 meddelade City Gross att även de fasar ut buräggen, ett beslut som ska ha trätt i kraft t.o.m. påsken 2018. ICA har ingen central policy mot burägg, men har beslutat sig för att inte distribuera dem via sitt centrallager, däremot är det fritt fram för lokala ICA-butiker att själva köpa in och sälja burägg (2). När vi inledde vår kampanj 2008 var 29 % av äggen från ICAs centrallager burägg. Buräggen utgör mindre än 3 procent av ICAs centrala äggförsäljning (3). De flesta ICA-butiker säljer inte burägg men det finns de som fortfarande gör det.

Källor

  1. Jordbruksverket (2016) Marknadsrapport ägg april 2016.
  2. ICA, personligt meddelande 2017-08-25
  3. ICA, personligt meddelande 2017-02-24
   

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem