Hoppa till huvudinnehåll
Blixtaktion

Protestera mot Naturvårdsverkets förslag att tillåta bågjakt i Sverige

I Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter om jaktmedel föreslås det att jakt med pil och båge ska bli tillåtet, en ren nöjesjakt där hänsyn till djuren saknas.

När djur dör av pilbågsskott beror det på en blödning orsakad av att pilhuvudena skär av blodkärl - i praktiken jämförbart med slakt utan bedövning, något som är olagligt i Sverige. Utgångspunkten vid alla jakt måste vara att att djuret inte ska utsättas för onödigt lidande och därför vänder sig Djurens Rätt starkt emot Naturvårdsverkets förslag om att införa bågjakt i Sverige.

Vi behöver inte fler sätt att skadskjuta vilda djur på.

I Naturvårdsverkets förslag skriver de om att jakt med pilbåge har varit en "efterfrågad jaktform av en begränsad grupp" och att det kan leda till en ökad "jaktturism" till Sverige. Om konsekvenserna för djuren står det däremot väldigt lite.

En representant från Svenska Jägareförbundet har kallat bågjakten för "skithäftigt". Men ren nöjesjakt hör inte hemma i Sverige och har ingen folkligt stöd  - enligt en undersökning från SLU anser två tredjedelar av svenskarna att jakt för spänning och avkoppling är grymt mot djuren.

Läs mer om förslaget här

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem