Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Vanliga frågor

Här finns svar till några av de vanligaste frågorna vi får. Finns inte svaret på din fråga med här, kontakta oss gärna!

Frågor som inte besvaras här hittar du även på andra delar av vår webbplats, bland annat under fliken lär dig mer. Vi reserverar oss för att statistik och siffror i svaren kan ha förändrats.

Vad använder ni gåvor och medlemsavgifter till?

Djurens Rätts verksamhet är helt beroende av frivilligt stöd. Det är helt och hållet tack vare medlemsavgifter, arv och olika typer av gåvor som gör att Djurens Rätt kan jobba för djuren. Djurens Rätt har idag inga statliga bidrag. Gåvorna kommer nästan uteslutande från privatpersoner.

Våra insamlade medel går till allt som har med verksamheten att göra. Här beskriver vi hur pengarna används:

Djurens Rätt arbetar globalt med att förändra situationen för djuren som den ser ut i dag med visionen om en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Det gör vi genom att informera allmänheten, bilda opinion och sedan föra fram medborgarnas åsikter till makthavarnas dörr. 

Ett kraftfullt opinionsbildande arbete, där vi kanaliserar människors engagemang, är en viktig del i att åstadkomma politisk förändring genom lagstiftning. Där använder vi vår expertkunskap för att förändra lagstiftningen. Vi har flera sakkunniga på olika områden, till exempel etologer (experter på djurs beteenden) och politiskt sakkunniga, som pratar med beslutsfattare i Sverige och EU och förser dem med vetenskapliga underlag för att höja nivån i den politiska diskussionen.

Djurens Rätt jobbar förstås också med att påverka företag att fatta policybeslut som bidrar till att djuren får det bättre. Vi trycker på för att företag ska anta policys med starkare djurskyddskrav än lagstiftningen kräver, liksom mål om att öka andelen växtbaserat. Vi hjälper och coachar även företagen med hur de ska göra.

För att nå ut till allmänheten så jobbar vi bland annat med kampanjer för de djur som har det allra sämst och de som är allra flest. Dessa två variabler sammanfaller oftast eftersom djur far som mest illa där de är väldigt många. Äggindustrin och kycklingindustrin är två sådana exempel, där tiotusentals djurindivider trängs tillsammans i samma djurfabrik. Den genomsnittliga kycklinganläggningen i Sverige har, per uppfödningsomgång, över 100 000 kycklingar. Det är därför vi sedan flera år driver vår kycklingkampanj

För att nå ut med våra kampanjer och annat arbete så tar vi fram en stor mängd informationsmaterial. Det är webbsidor, trycksaker, rapporter, annonser och kampanjbrev med mera. Vi anordnar olika kampanjevents, webbinarier och vår sommarturné reser runt på festivaler och andra evenemang under hela sommarhalvåret för att informera om djurens situation - och vad vi kan göra åt den.

Vi skriver årligen ett stort antal debattartiklar, nyhetsbrev och jobbar mycket med att nå till allmänheten via sociala medier.

Granskning

Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll vilket innebär att minst 75 procent av insamlade medel ska gå till ändamålet, alltså vårt arbete för djuren. Mer detaljerad information om vår ekonomi kan du läsa i vår senaste ekonomi- och verksamhetsberättelse.

Tryggt givande ges ut av Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, och innebär att vi som medlemsorganisation uppfyller alla krav i Kvalitetskoden och därmed står för etisk, professionell och transparent insamling samt är granskade av en auktoriserad revisor. Läs mer om Giva Sverige och Kvalitetskoden här.

 

Giva Sverige, 90 konto - Svensk insamlingskontroll

 

Länk till svaret

Har inte Sverige ett av världens bästa djurskydd?

Enligt Animal Protection Index, som jämför 50 länder runt om i världen, får Sverige inte bäst betyg.1 I rankingen dras betyget ner bland annat för att vi fortfarande har minkfarmning i landet, något som många andra länder redan förbjudit eller avvecklat genom striktare regler.

Källa

1. World Animal Protection. Animal Protection Index - Sweden 

Länk till svaret

Jag vill jobba på Djurens Rätt, har ni några lediga tjänster?

Vad roligt att du vill jobba hos oss!

Alla våra lediga tjänster hittar du på vår jobbsajt. Här kan du också skapa en profil för att "connecta" med oss. 

Via connect kan du fylla i en profil med all relevant information om dig själv samt bifoga CV, personligt brev, med mera. Tänk på att skapa en utförlig profil för att underlätta en matchning för kommande jobbmöjligheter hos oss.

 https://jobb.djurensratt.se/

Du kan också engegera dig för djuren genom att bli volontär hos oss. Här kan du läsa mer om volontärarbete på Djurens Rätt. 

Länk till svaret

Kan jag få skattereduktion för gåvor till Djurens Rätt?

Djurens Rätt kan tyvärr inte ansöka om att bli en godkänd gåvomottagare för skattereduktion eftersom vår verksamhet inte faller under de kriterier som finns. Ändamålet ska vara att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

Länk till svaret

Samarbetar ni med UF-företag?

Vi har tyvärr inte möjlighet att göra samarbeten med UF-företag som till exempel att bekosta framställningen av en produkt eller att betala resekostnader eller liknande. Men vi är förstås väldigt tacksamma för om ni vill skänka vinsten eller delar av vinsten till Djurens Rätts verksamhet. Läs mer om vad ni som UF-företag kan göra för djuren.

Länk till svaret

Hur arbetar Djurens Rätt internationellt?

Djurens Rätt har sin medlemsbas i Sverige och det är också här det mesta arbetet sker. Därtill ingår Djurens Rätt i flera internationella samarbeten, för att effektivt kunna påverka till exempel EU-lagstiftning och internationella handelsavtal. 

Genom samarbete ökar också möjligheterna för att organisationer, kampanjer och projekt i olika länder ska nå sina mål. Här listas Djurens Rätts viktigaste samarbeten, men utöver dessa finns en rad informella samarbeten med organisationer runt om i världen.

Eurogroup for Animals är en paraplyorganisation med medlemsorganisationer i varje EU-medlemsland. Fokus ligger på att påverka politiker inom EU för att få till stånd ett bättre djurskydd. En stor del av den svenska djurskyddslagstiftningen grundar sig på direktiv och förordningar från EU.

Open Wing Alliance är en global koalition för en handel fri från ägg från hönor i bur. Open Wing Alliance har på kort tid påverkat stora globala kedjor som exempelvis Sodexo att införa en buräggsfri policy. 

Fur Free Alliance arbetar genom opinionsbildning för att öka medvetenheten hos allmänheten om de grymheter som pälsindustrin utsätter djur för. Det gemensamma programmet Fur Free Retailer Program syftar till att ge konsumenterna information om vilka butikskedjor som inte säljer päls. Läs mer om arbetet för pälsfri handel här.

World Federation for Animals grundades 2021 av Djurens Rätt och 17 andra djurätts- och djurskyddsorganisationer. Syftet är att samla intressorganisationer för djuren världen över och fokusera på viktiga politiska frågor som påverkar djur globalt, bl.a. genom påverkan gentemot FAO och andra FN-organ. Att djurskydd kommer med som ett av de globala hållbarhetsmålen är en uttalad målsättning.

Länk till svaret

Vad tycker Djurens Rätt om andra djurrättsaktivister som använder hot och våld i sitt arbete?

Vi tycker att det är självklart att lantbrukare (eller andra näringsidkare)  inte ska behöva utsättas för hot eller våld i sitt arbete. Djurens Rätt arbetar endast med lagliga metoder och har en tydlig värdegrund om ickevåld som gäller både människor och djur. 

Vi vill påverka genom information till allmänheten, opinionsbildning, politisk påverkan och samarbeten med företag. Vi arbetar enbart med demokratiska metoder och fredliga medel.

Metoder som hot och våld används av liten grupp människor i samhället som begår flertalet brott. Dessa är inte representativa för djurrättsrörelsen i stort. Djurens Rätt agerar inte mot enskilda lantbrukare utan vill påverka systemet och de lagar kring hur djur får hållas. Vi arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer och vägen dit ska gå genom opinionsbildning, konsumentval och politiska beslut, inte genom hot och våld.

 

Länk till svaret

Med vilka metoder arbetar Djurens Rätt för djuren?

Djurens Rätt är en uttalad antivåldsrörelse, eftersom vi anser att varken människor eller djur ska utsättas för våld. Vi vill påverka genom opinionsbildning, politisk påverkan och samarbeten med företag mm. Vi arbetar bara med demokratiska metoder och fredliga medel.

Vi är partipolitiskt obundna och organisationen är uppbyggd enligt klassisk folkrörelsemodell med lokalorganisationer som bas och en riksstämma som högsta beslutande organ. Lokalorganisationerna, och enskilda medlemmar/sympatisörer, är de som bedriver merparten av kampanj- och informationsarbetet. 

Målet med vårt arbete är en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som tillsammans är Djurens Rätt. Bästa sättet att stödja Djurens Rätt är att bli månadsgivande medlem.

Vi verkar framförallt inom Sverige men samverkar med andra organisationer och nätverk internationellt och inom EU. 

Länk till svaret

Jag vill bli vegetarian/vegan men hur kommer jag igång?

Det finns massor av goda saker att äta istället för kött och animaliska produkter. Här kommer några av våra bästa komma igång-tips!

1. Spana in vår vegoblogg valjvego.se. Här finns en massa recept, produkttips och inspiration. www.valjvego.se

2. Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat. 

3. Ladda hem appen Vegokoll. Där kan du scanna eller söka efter produkter och hitta de som inte innehåller djur.

4. Börja prenumerera på Vegobrevet, i brevet får du recept, inspiration och nyheter om vad som händer i vego-Sverige, varje månad. 

Länk till svaret

Varför är inte alla pälsfria företag med på listan?

Eftersom vi är anslutna till Fur Free Alliance arbetar vi bara med det internationella programmet Fur Free Retailer Program. Vi blir naturligtvis väldigt glada för alla företag som är pälsfria och som antar en pälsfri policy. Vi anser dock att det ger mer tyngd och framförallt säkerhet mot konsumenterna om företagen skriver under det internationella avtalet, som förhoppningsvis är svårare att bryta än en egen policy. Därför rekommenderar vi endast de företag som anslutit sig till Pälsfria listan.

Länk till svaret

Vad gör jag om jag hittar en bortsprungen eller hemlös katt?

  1. Om katten är mager och hungrig ger du mat och vatten i små portioner. Kontakta en veterinär om du är orolig för kattens hälsa.
  2. Ta reda på om katten är märkt. Katter kan vara märkta antingen med en tatuering i örat, eller med ett microchip i nacken. Hos polis eller veterinär kan du få hjälp att läsa av microchipet. Kattens ägare kan sedan förhoppningsvis spåras i kattregistret hos SVERAK eller SKK (Jordbruksverket efter 1 januari 2023).
  3. Anmäl katten till polisen som upphittad.
  4. Om katten inte är ID-märkt och registrerad är det bra att annonsera efter kattens ägare. Om du är osäker på om katten verkligen gått vilse, eller om ni är flera som ser till den, kan ett sätt att få reda på det vara att sätta på katten ett halsband med en hylsa på, där du lägger en lapp med dina kontaktuppgifter.
  5. Om ingen ägare hittas, fundera på om du själv kan ta hand om katten eller hitta ett hem till katten genom din bekantskapskrets. Katthemmen är vanligen överfulla och drivs av volontärer så all avlastning de kan få, genom att du själv försöker hitta ett hem till katten, är välkommet. Annars får du försöka hitta plats på ett katthem.
  6. Om katten lämnas till veterinär eller polis finns en risk att den avlivas, särskilt om den är svårhanterad och/eller sjuk. Om katten är frisk bör den inte överlämnas dit - om du inte får löfte om att den inte kommer att avlivas.

Förutsättningen för att katter ska kunna återförenas med sin människofamilj är att de id-märks och registreras. För att det inte ska bli oönskade kattungar, är det viktigt att katter också kastreras.

Länk till svaret

Vad händer med alla djur om vi slutar äta kött, kommer inte massor av arter att dö ut?

De flesta djurarter vi håller för livsmedelsproduktion har vilda artfränder, exempelvis vildsvin. Så länge de finns kvar är det inte fråga om hotade arter, även om tamdjuren skulle minska i antal.

Djurens Rätt har ingen avsikt att verka för att domesticerade djur ska sluta finnas. Det vi säger är att djur borde ha rättigheter. De borde, precis som vi, ha rätt att leva och rätt att få förutsättningar att göra det så att de mår bra. En slags djurhållning som innebär att djurens behov och intressen verkligen tas hänsyn till och inte kompromissas med, vilket också skulle betyda att de har rätt till sina liv, kan vara gynnsam för både djur och människor.

Om fler och fler väljer veganskt kommer efterfrågan på produkter som kommer från djur minska successivt. Om köttet från djurens kroppar, deras mjölk eller ägg inte genererar intäkter som de gör idag, är det samhället, vi tillsammans, som får betala för att vi ska få de fördelar som finns med att leva i samspel med djur. Redan idag är stora delar av djurhållningen inom lantbruket subventionerad av samhället på olika sätt.

Precis hur en sådan framtid kan se ut, det vet varken vi eller någon annan. Att människor ofta mår bra av att få leva i närheten av djur det vet vi. Liksom att djuren kan utföra så kallade samhällsnyttiga tjänster, som att beta artrika marker  och därmed bidra till en biologisk mångfald. Djuren kan också få fördelar av att leva med människor. Exempelvis i form av en respektfull och ömsesidig kontakt med människor, skydd, en för dem bra levnadsmiljö som möjliggör utlopp för naturligt beteende, tillräckligt med bra mat och rent vatten och veterinärvård vid behov. Men har vi djur i vår vård kommer det också uppstå intressekonflikter när det gäller rörelsefrihet och fortplantning, och interaktioner mellan rov- och bytesdjur.

Många domesticerade djur är helt beroende av människor. Ett exempel är får, som har avlats till att ha en så kraftig pälsväxt att de inte klarar sig utan att bli klippta. I en djurvänlig framtid finns det åtminstone två alternativ vad gäller fårens päls: antingen fortsätter vi klippa alla domesticerade får minst en gång per år, eller så förhindrar vi deras fortplantning så att inga fler får som inte klarar sig utan klippning föds. Båda alternativen innebär ett visst mått av tvång och maktutövande, även om det är för djurens bästa i längden.

Det är inte möjligt, och knappast önskvärt, för människor att helt isolera sig från alla andra djur. Vi påverkar andra djur direkt och indirekt nästan vad vi än gör, och många djur söker upp människor för att det är gynnsamt för dem att leva nära oss. Vi måste alltså hitta sätt att interagera med andra djur utan att skada dem.

Länk till svaret

Jag behöver ekonomiskt stöd för att vårda ett djur

Djurens Rätt har en fond vid namn Systrarna Panofskys minnesfond. Fonden kan ge stöd till medlemmar i Djurens Rätt som tar hand om övergivna djur. Det kan vara för att rädda enskilda djurindivider eller grupper av djur, där fonden kan ge bidrag till vård och rehabilitering. Läs mer om Systrarna Panofskys minnesfond.

 

Länk till svaret

Vad ska jag välja om jag vill äta bra kött? Har Djurens Rätt en lista?

Djurens Rätt arbetar för ett samhälle fritt från djurförtryck, och det innebär att vi vänder oss emot allt dödande och utnyttjande av djur. Även om djur kan födas upp på ett bra sätt menar vi att det är fel att ta deras liv. Vi uppmanar därför till en kost utan kött och andra animalier, och vi menar att det är det bästa sättet att som konsument förändra för djuren. Ju färre djur som föds upp, desto större chans att de som är kvar kan få det lite bättre. 

Samtidigt finns det förstås grader inom djuruppfödningen. Det är många som undrar över hur djuren har det inom olika produktionsformer, och vi är måna om att sprida så korrekt information som möjligt. På vår hemsida under rubriken Lär dig mer - Djur i livsmedelsindustrin  beskriver vi hur kött- mjölk- och äggindustrin ser ut i Sverige. Vi beskriver också de generella skillnader som finns mellan konventionell och ekologisk/certifierad produktion. Några märkningar som finns idag av animaliska produkter kan också vara bra att känna till för att veta vad de egentligen innebär för djuren.

EU-ekologiskt och KRAV går längre på vissa områden, men det är ganska stor skillnad mellan de två märkningarna när det gäller grisar. De båda ekologiska märkningarna kräver utevistelse, och det är ett plus, speciellt för kycklingar, grisar och hönor som annars nästan aldrig får komma ut. Men i övrigt ser uppfödning, transporter och slakt ganska likartade ut. Mjölkindustrin är ett exempel där skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt är liten från djurens perspektiv. Till exempel så tas kalvarna i regel ifrån kon kort efter födseln i båda produktionsformerna, trots att det naturliga för dem vore att leva tätt tillsammans i flera år och dia i minst ett halvår.

EU-lagstiftning kräver att alla äggförpackningar och varje ägg ska vara märkt med produktionsform. En trea först i stämpeln betyder burägg, en etta eller nolla att hönorna fått komma ut på sommaren. Vi är positiva till en liknande, obligatoriskt märkning av alla animaliska produkter.

Så gott som all slakt sker på ett likartat sätt för varje djurslag, oavsett om köttet sedan kallas ekologiskt eller inte. För kycklingar och grisar är bedövningsmetoderna ofta mycket plågsamma. Kycklingarna kan antingen hängas upp i benen vid fullt medvetande, eller gasas med koldioxid. Grisar gasas också med koldioxid, vilket tar uppemot 1½ minut innan de förlorar medvetandet och innebär kraftig panik och stark smärta. För nötdjur, får och hästar går själva bedövningen snabbare, men uppstallningen i de bullriga och trånga lokalerna kan vara desto värre. Speciellt jobbigt blir det förstås för de djur som gått ute på stora marker innan, och kanske aldrig varit mellan fyra väggar. Själva dödandet sker för alla djurslag genom att halsen skärs upp och de förblöder till döds.

Gemensamt för all djurindustri är att djuren kontrolleras och begränsas, pressas till att växa fort eller att få mängder med ungar eller ägg, som tas ifrån dem. Det är långt ifrån ett naturligt liv. Den hårda aveln har lett till att många djurarter skulle ha svårt att klara sig i det vilda, och i vissa fall kan de varken para sig själva eller ens leva till vuxen ålder. Allt detta gäller i allmänhet för både ekologisk och konventionell produktion.

Är du nyfiken på vegetarisk mat kan du beställa vårt gratis inspirationsmagasin Välj Vego genom att fylla i formuläret här: https://www.valjvego.se/valj-vego-inspomagasin

Länk till svaret

Är alla partier lika bra på att driva frågor som rör djurens rätt?

Partierna driver frågorna olika. Vilket parti som sammantaget är bäst kan man ha olika uppfattningar om. Och det är viktigt att alla uppfattningar om detta respekteras. Djurens Rätt är en partipolitiskt obunden organisation så vi gör aldrig några generella ställningstaganden, vilket naturligtvis inte förhindrar oss från att göra uttalanden om partierna i enskilda frågor.

Djurens Rätt tar regelbundet fram information om vad partierna tycker i olika frågor och hur de agerar i frågorna. Utifrån den informationen kan sedan enskilda medlemmar och andra själva skaffa sig en uppfattning om vilket parti de anser vara bäst.

Länk till svaret

Jag har sett ett filmklipp där ett djur plågas, vad kan jag göra?

Tyvärr är det väldigt vanligt med filmer där djur utsätts för diverse hemskheter. Och tyvärr är det också väldigt svårt att sätta stopp för dem.

Filmerna ligger ofta på servrar utomlands vilket minskar möjligheten att påverka från Sverige, liksom att det är svårt att identifiera vilka som medverkar i filmerna och när i tiden de har spelats in. Allt detta gör det väldigt svårt att få det som sker på filmerna anmält för brott mot djurskyddslagen.

Det du kan göra är att anmäla filmen till sidan den ligger på, och be dem plocka bort den från sidan. Det du inte ska göra är att sprida filmen vidare, då det är just denna uppmärksamhet som de som producerar dessa filmer söker.

Du kan också hjälpa till genom att bli medlem i Djurens Rätt och ge ditt stöd till vårt arbete för att höja djurens status i samhället, vilket på sikt förhoppningsvis kommer leda till att dessa filmer försvinner.

Länk till svaret

Finns det vegetarisk hundmat?

Ja, bland annat så finns det att beställa i webbshoparna Vetzoo, Vecanis och Granngården.

Vill du inte beställa via nätet så fråga efter de märken som finns i deras webbshop till din närmsta affär.

Länk till svaret

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem