Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Danmark förbjuder minkfarmning under 2021

Foto: Shutterstock

Samtliga minkar i Danmark ska avlivas så snart som möjligt för att förhindra spridningen av coronaviruset och ett förbud mot minkfarmning införs i Danmark under drygt ett år. I praktiken innebär det avtal som nu är på plats att pälsdjursfarmningen i Danmark - världens största producent av minkpäls - upphör.

Massutbrottet av covid-19 på danska minkfarmar har skakat om landet och den danska regeringen tog ett snabbt beslut om att avliva alla minkar i landet, oavsett om de var sjuka eller inte. Men beslutet togs utan laglig grund och därför stoppades massavlivningen tillfälligt.

Men under måndagen blev en ny överenskommelse klar mellan flera partier i det danska Folketinget som innebär att samtliga 14 miljoner minkar på danska farmer ska avlivas, att minkfarmare får en bonus om detta görs innan den 19 november och framförallt att ett förbud mot att hålla minkar i Danmark fram till 31. december 2021, det rapporterar DR. Majoriteten av alla minkar i Danmark har redan avlivats.

– Danmark visar handlingskraft och har tagit hotet som spridningen av coronaviruset från minkfarmerna innebär på allvar, medan Sverige fortsätter hålla minkfarmingen om ryggen. Bristen på handlingskraft i Sverige riskerar minkars och människors hälsa. Vi hoppas gårdagens beslut i Danmark blir en tankeställare för många svenska beslutsfattare, säger Camilla Bergvall, Djurens Rätts förbundsordförande.

Många förutspår att besluten i praktiken innebär att slutet för pälsdjursfarmning i Danmark och att den kommer att upphöra i och med det tillfälliga årslånga stoppet.

Nyligen meddelade också Kopenhagen Fur, Danmarks och världens största auktionshus för päls, att de stänger ner.

I Sverige är det i dagsläget 13 minkfarmer där coronaviruset har konstaterats.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

17 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem