Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Miljarder dagsgamla tuppkycklingar dödas - nu ska det förbjudas i Frankrike

Foto: Animals Now

Varje år dödas miljarder tuppkycklingar runt om i världen. De är en oönskad biprodukt från äggproduktionen och dödas genom att de mals ner eller dödas med gas. I Sverige handlar det om fem miljoner tuppkycklingar per år. Nu har Frankrike som första EU-land beslutat att sluta med massdödande till år 2021. I Sverige går utvecklingen långsamt.

I januari skrev vi om hur Tyskland och Frankrike lagt förslag om ett förbud mot dödandet av dagsgamla tuppkycklingar i EU till år 2021. Nu går Frankrike före och har tagit ett beslut om att fasa ut dödandet till nästas år, 2021.

Det beräknas att runt 7 miljarder dagsgamla tuppkycklingar dödas runt om i världen varje år. I Sverige rör det sig om omkring 5 miljoner tuppkycklingar som gasas till döds varje år.

Förslaget i Frankrike hyllas av många, men har också mötts av kritik för att inte adressera grundproblemet. Med de nya metoderna ska kycklingarnas kön identifieras i ägget så att tuppkycklingarna aldrig kläcks.

Förutom Frankrike är Tyskland är det land i EU som kommit längst i arbetet med alternativa metoder för att slippa döda tuppkycklingarna. Utvecklingen i Sverige går långsamt, men det pågår forskning om en alternativ metod.

Djurens Rätt har följt utvecklingen under lång tid och uppmanar politiker till handling. Den 17 januari skickade Djurens Rätt ett brev till landsbygdsminister Jennie Nilsson med en uppmaning att agera i frågan.

- I dagens äggindustri könssorteras kycklingarna på löpande band och får antingen leva ett tag eller gasas till döds. Det ska inte vara möjligt att föda upp djur som inte ses värda nog att hanteras som kännande individer. Att sluta med det här nästa år är det minsta vi kan begära, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

3 februari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem