Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Ett annorlunda år - men business as usual i djurfabrikerna

Camilla Bergvall håller upp en skylt med texten Friends not Food och en illustration av en kyckling

Det här året har varit annorlunda på många sätt, men på andra inte. För djuren som föds upp och dödas i livsmedelsindustrin har det varit business as usual. Vi minns rubrikerna om mjölkgårdar där korna levde i misär, om kycklingar som skållats levande på slakterier och om grisars panikkänslor när de långsamt andas in koldioxid för att bedövas inför slakt. Detta skriver Djurens Rätts ordförande Camilla Bergvall i en krönika på FoodMonitor.

Det är inget nytt att djur far illa när många miljoner individer föds upp i trånga utrymmen och hanteras på löpande band. Det som är nytt för i år är att det blivit tydligare än någonsin att även vi människor drabbas. Vad är vi beredda att göra för att en liknande pandemi inte ska uppstå igen?

Det som fått mest uppmärksamhet under hösten är utan tvekan minkarna, som visat sig kunna både få och sprida covid-19, men också utveckla liknande symptom som människor. Pälsindustrins koppling till övrig industriell djurhållning har blivit tydlig. De stora riskerna uppkommer när många djur, oavsett i vilket syfte, hålls tätt och nära människor. Att fortsätta så här är inte hållbart.

Om inte denna pandemi blir en väckarklocka för att vi inte kan fortsätta att behandla djur som varor så vet jag inte vad som kan få mänskligheten att vakna.

Men mitt i all hopplöshet så finns det också ljus. Under de första nio månaderna av 2020 minskade köttkonsumtionen i Sverige med över två miljoner individer. Det är precis det som behöver hända nu, djuren i industrierna måste bli färre, många färre. För deras egen skull, för vår skull och för planetens skull. Därför är det glädjande att så många valt vego och fortsätter göra medvetna val.

Djurens Rätt delade ut Årets Elna Tenow-pris till företaget Nordrest som varje dag serverar omkring 25 000 skolmåltider. Under året har de bland annat utbildat sina kockar i växtbaserad matlagning för att det ska bli enklare och godare för fler att välja smart. Och på tal om 25 000. Precis så många restauranger driver kedjan Restaurant Brands International där Burger King ingår. I december, efter drygt en månads intensiv kampanj från oss och Open Wing Alliance, valde de att fasa ut ägg från hönor som suttit i bur.

Det är bara några exempel på ljusglimtar från året som gått. För förändring kommer inte att ske utan att vi engagerar oss. Vi behöver fortsätta granska den storskaliga livsmedelsindustrin och agera på missförhållanden som uppdagas. Företag kan ta större ansvar, politiker kan lägga modiga förslag och du som privatperson och konsument kan göra medvetna val. Till exempel genom att anta utmaningen att välja veganskt under januari månad. Precis som vanligt kör Djurens Rätt och Välj Vego kampanjen Veganuari, där vi utmanar, peppar och stöttar svenska folket att just välja vego.

Jag hoppas att år 2021 börjar med inte bara en ljusglimt utan en explosion av vegopepp i antal som antar utmaningen. Är du med?

Texten har ursprungligen publicerats som en krönika på FoodMonitor

Vill du också starta året med Veganuari?

Porträttbild på Camilla Bergvall

Camilla Bergvall | Riksordförande

22 december 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem