Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Här tipsar vi om våra godisfavoriter

Hund som håller i en korg med godis
Genrebild från Shutterstock. Redigerad av Djurens Rätt.

Godis hör påsken till och som tur är finns det massor av gott godis att smaska på som är snällare mot både djur och klimat. Godis som inte innehåller till exempel: gelatin, grädde, smör eller mjölk. Du hittar veganskt godis i de flesta mataffärer och oftast är det tydligt märkt att det är veganskt och är enkla att hitta.

Vad är gelatin?
Gelatin är biprodukter från köttindustrin av t.ex. ben och hud och är ofta från gris, men ibland även från kor. Gelatin finns i många vanliga godissorter. Men goda nyheter: utbudet av veganskt godis, det vill säga godis som inte innehåller något animaliskt, har exploderat de senaste åren och sötsugna kan välja & vraka bland massa härligt godis att lägga i påskägget! 

Bättre alternativ från äpple och tång 
Det finns flera vegetabiliska alternativ till förtjockningsmedel, stabiliserings och geleringsmedel och benämns som E 407 eller E 407a på innehållsförteckningen. De vegetabiliska gelämnena är ofta av pektin, bland annat från äpplen eller karragenan (tång) och är bra och djurvänliga alternativ! 

Palmolja
Välj godis, mat och produkter som har märkningen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) för certifierad palmolja och palmfett. Det är en märkning för företag som försäkrar att palmoljan inte bidrar till avskogning, expansion på torvmarker, exploatering av arbetskraft samt användning av eld för röjning.

Tips på veganska godisfavoriter:

🍬 1. Tuttifrutti rings

🍬 2. Salta katten

🍬 3. Tuttifrutti original

🍬 4. Hallon/lakritsskalle

🍬 4. Mini mentos jordgubb

🍬 5. Sura colanappar

🍬 6. Banana Bubs mini

🍬 7. Cool passion ananasskalle

🍬 8. Sockrade jordgubbar

Olika typer av veganskt godis

Som medlem i Rädda Djuren-klubben får unga djurvänner, upp till 13 år, lära sig mer om djur och deras livsmiljö på ett pedagogiskt, roligt och lärorikt vis. Ett medlemskap i Rädda Djuren-klubben ger, förutom massor av kul djurfakta, bra saker att veta om djur och om hur de mår, alla nya medlemmar en välkomstpremie. Samt klubbens tidning Klubbnytt 5 gånger om året som är till bredden fylld av reportage, pyssel och knep & knåp. Medlemsavgiften på 100 kr gör skillnad för djuren och gäller för hela 2022!

Åsa Björk

Åsa Björk | Ansvarig för Rädda Djuren-klubben

11 april 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem